Közélet

Tetőzések kezdődnek a Tisza középső szakaszán

Tetőzések kezdődnek a Tisza középső szakaszán

2010. december 20., hétfő
Tetőzések kezdődnek a Tisza középső szakaszán

A tiszai árhullám jelenleg Tiszafüred közelében tetőzik, Szolnoknál a maximális vízszint december 24-én várható 8 és fél méter körüli értékkel; a Közép-Tisza vidékén harmadfokú védelmi készültséget 465 kilométer hosszon tartanak fenn - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője hétfőn az MTI-vel.

Lovas Attila

vízügyi igazgató tájékoztatása szerint a hét végi csapadék hatására a Zagyván és Tarnán ismét megindult az áradás, a többi mellékfolyó apad. A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza jobb partján Sarud és Lakitelek között, a bal partján Tiszafüred és Csongrád között, a Tisza visszaduzzasztása miatt a Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között. Ezeken a szakaszokon korlátozták a gáton történő járműközlekedést, és a Tisza teljes középső részén tilos a hajózás is. A Heves Megyei Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal hétfőtől általános horgászati és halászati tilalmat rendelt el a Tisza-tó és Laskó-patak vízterületére. A tiszaburai református templom védelme érdekében az összegyűlt fakadóvizet a Tiszába szivattyúzzák. A Közép-Tisza vidékén 449 négyzetkilométeren áll a belvíz, kilenc szakaszon másodfokú, egy helyen, Karcag környékén harmadfokú készültségben védekeznek. Az elmúlt 24 órában 35 stabil és 8 mobil szivattyúval mintegy 2,1 millió köbméter vizet emeltek a befogadókba, a főcsatornák teltsége 80-100 százalék közötti van. Az ár- és belvíz elleni védekezésben a győri központú társigazgatóság gépészeivel együtt csaknem ember vett részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.