Tarján és Felsőváros – közösség és tradíció a panelek közt? + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Gondolhatnánk, hogy egy paneldzsungel elsősorban a közösségi kötődéseket emészti fel, s az elidegenedés terepe. Legalább is társadalmunkban ez a sztereotípia kering. Szegeden ez a trend kezd megfordulni, mert létezik egy egyre szélesebb közösség, amely eltökélte, hogy változtat ezen. A Kothencz János vezette Tarjáni és Felsővárosi Önkéntes Kör (T.Ö.K.) a II. Tarjáni Karácsonyt rendezte meg a Zápor-tónál kedden este.

A Zápor-tó melletti sportpályánál az önkéntesek teát és forralt bort osztottak, s mielőtt a rászorulók ruhák és játékok között válogathattak volna, először a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért templom plébánosa, Laurinyecz Mihály beszélt a karácsony, az ünnep fontosságáról, majd Kothencz János mondott köszöntőt. „Jézus születését ünnepeljük, de e születés arról is szól, hogy mindannyiunkban is újjászülethet valami, ezért is érdemes odafigyelnünk egymásra, hogy tanúi legyünk a megújulásoknak. Ne menjünk el egymás mellett szótlanul, mert mai világunkban már a közös együttlét is csodaszámba megy. Mi ezt próbáljuk az embereknek üzenni rendezvényeinkkel, s azt érezzük, hogy itt Tarjánban és Felsővároson is kezd megváltozni az emberek gondolkodása” – beszélt az összetartozás fontosságáról a T.Ö.K. vezetője, aki a SZEGEDma.hu kérdésre elmondta, hogy jelenleg mintegy 200 önkéntes dolgozik, minden lépcsőházban van egy-egy lépcsőházi felelősük is, aki a programszervezéseken kívül segít összefogni a társasházban élőket. Működik négy nyugdíjas klub, akik nemrégiben közös mikulásünnepet is szerveztek. A kör a tradicionális keresztény ünnepekhez köti közösségi rendezvényeit, de komoly szociális programhálójuk is van, ami idén közel 100 rászoruló családon tudott segíteni.
A T.Ö.K. december 22-én, szerdán Felsővároson is megtartja majd karácsonyi ünnepségét 17 órakor a Becsei utcai tanpályán.

no images were found

Előző sztori

Orbán: a kormány és a jegybank két malomban őröl

Következő sztori

„Borban az igazság…”: Magyarország borvidékei VII.