Közélet

Szegedi cégvezetőcserék a pártok szemével: pró és kontra

Szegedi cégvezetőcserék a pártok szemével: pró és kontra

2010. december 10., péntek
Szegedi cégvezetőcserék a pártok szemével: pró és kontra

A szegediek érdeke a városi cégek átláthatósága – írta közleményében a szegedi Fidesz, az MSZP frakcióvezetője, Kozma József pedig arról beszélt, hogy cégvezetést kaptak karácsonyi ajándékba a pártkatonák. A szegedi közgyűlés pénteki ülésén nyolc önkormányzati tulajdonú cég vezetőjét váltották le az MSZP és a Szabad Város Egyesület képviselői nélkül, ők ugyanis kivonultak a szavazásról.

A korábbi cégvezetők közül heten az év végéig maradnak, vagyis kettős vezetés lesz, az IKV vezérigazgatóját azonban már december 11-i határidővel felmentik. Erre egyébként azért van szükség, mert a jogszabályok értelmében részvénytársaság élén nem lehet két vezető. A képviselők döntése értelmében új vezető kezdi meg a munkát a Szegedi Vásár és Piac Kft., a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a Szeged Pólus Nonprofit Kft., a Szegedi Közlekedési Kft., a Szegedi Városkép Kft., a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-t, az IKV Zrt. és a Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft. élén. „Nem terveztük ezeket a leváltásokat, csak azokra a helyekre tettünk volna javaslatot, ahol lejártak volna a megbízások. De sajnos az elmúlt időszakban az ad hoc bizottság működését felfüggesztette

Botka László

, azért hoztuk előre a vezetőcserét, hogy valóban megtörténhessen az átvilágítás” – indokolta portálunknak

Bohács Zsolt

frakcióvezető a vezetőcseréket. Szerinte időhúzás, hogy akadályozta a szocialista polgármester a tényfeltáró bizottság munkáját. „Amíg nem tudják munkájukat elvégezni a megbízott átvizsgáló biztosok, addig okiratok, bizonyítékok tűnhetnek el” – érvelt a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írta, hogy az elmúlt években a szocialisták alatt brutális tarifaemelések voltak, a rendszer átláthatatlanná vált, pazarlás és színvonalcsökkenés volt a jellemző. A szegediek joggal szeretnék tudni, hogy mi történt az elmúlt nyolc évben, hiszen a korábbi vezetők részesei voltak a felelőtlen gazdálkodásnak, amelynek hatására több mint 25 milliárd forint a város és intézményei illetve cégei eladósodásának mértéke. Bohács emlékeztetett arra, hogy 2002-ben az összes önkormányzati cégvezetőt azonnali hatállyal elbocsátotta az MSZP-frakció. Terveznek szerkezeti átalakítást is az önkormányzati cégeknél, ahogy már a választási kampány idején is hangoztatta a szegedi Fidesz, meg szeretnék szüntetni például a párhuzamosságokat. Bohács szerint ez leghamarabb tavasszal történhet meg. Zárt ülésen döntöttek a személyi kérdésekről, a szavazásról az MSZP és a Szabad Város Egyesület képviselői kivonultak. Kozma József szocialista frakcióvezető szerint a Fidesz és a Jobbik lemutyizták egymás közt az önkormányzati cégek vezetőinek kérdését. Közleményében kifogásolta, hogy a szakbizottságok előzetes meghallgatása nélkül nevezték ki az új cégvezetőket. „A városi ifjúsági háza a pártmutyinak köszönhetően a választásokon pár százalék szavazatot szerző Jobbik kezébe került” – írta Kozma. „A cégvezetők leváltásának a módját nem tartom jónak, de lépni kellett, mert Botka László halogató taktikájával megakadályozta az önkormányzati cégek átvilágítására létrehozott bizottság munkáját” – reagált Keresztúri Farkas Csaba. A jobbikos képviselő leszögezte, hogy sehova nem delegáltak cégvezetőt, erről a párt elnöksége vagy taggyűlése nem döntött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.