Írjon nekünk

Bulvár

Szaloncukor – a történet és egy házi recept

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A század elején Európa-szerte készítették cukrászok, de csak Magyarországon vált hagyománnyá a francia fondant cukor. Jókai még szalonczukkedlinek nevezte, ugyanis nevét a német salonzuckerlből kapta. Idén a zselés szaloncukor hazánk kedvence, derül ki egy közvélemény-kutatásból. Hogy hogyan készítsünk házilag szaloncukrot és más érdekességekről olvashatnak összeállításunkban.

Cukor a szalonban

A jellegzetes karácsonyi cukorkából ma már rengeteg félét vásárolhatunk. A szaloncukor a múlt század elején terjedt el és csak hazánkban vált hagyománnyá. Még a reformkorban francia mintára lett divatos a polgári lakásokban a fogadószobában, vagyis a szalonban, ahol a karácsonyfát is állították. Innen a neve és a szokás, hogy a fát díszítik vele. Jókai még szalonczukkedlinek nevezte, ez a német salonzuckerlből ered.1981-ben Hegyesi József magyar- francia szakács a Legújabb Házi Czukrászat című könyvében már tizenhat féle szaloncukrot jegyez.. A cukorkákat selyem és sztaniolpapírba csomagolják. A rojtos papírszéleket „ricselő gépekkel” csinálták, mely tulajdonképpen egy mozdulattal, berojtozza a papirkát.

Egy recept

A házilag készített szaloncukorhoz, szükségünk van fél kiló cukorra, 1,5 dl vízre, 10 dkg minimum 60 százalékos csokoládéra, 10 dkg nagyon apróra vágott mazsolára , 20 dkg darált dióra, 10dkg dióra, 10 dkg darált kekszre és egy darab narancs héjára.
A cukrot forraljuk a vízzel körülbelül tíz percig. Akkor jó ha annyira sűrű már, hogy nem folyik szét. Hűtsük meg egy kicsit, ekkor elkezd kifehéredni, időnként kavarjuk meg. Amikor már jó sűrű lesz, keverjük hozzá a csokit és a vajat. Hagyjuk száradni, a legjobb ha a következő napig. Utána öntsük hozzá a diót, a mazsolát, a kekszet, a narancshéját és jól gyúrjuk össze. A hagyományos kókuszgolyónál keményebb massza legyen. Formázzunk belőle szaloncukrokat, majd a kakaóban hempergessük meg és csomagoljuk be díszes papirkákba.

Egy felmérés

Egy internetes szavazásból kiderül, hogy idén Magyarország kedvenc szaloncukra a klasszikus zselés. A szavazást szervező NetPincér.hu ügyvezetője Perger Péter szerint a cél ezúttal is az volt, hogy pillanatképet készítsenek korunk ízlésvilágáról és hozzájáruljanak hazánk gasztronómiai kultúrájához, hiszen a szaloncukor hungarikum.
Második helyen a marcipános végzett, harmadik pedig a karamellás lett. Az esélyesek között számon tartott csokis csak a tizedik, a klasszikus konzum pedig a tizenkettedik helyre futott be, az utolsó helyeken pedig a mézes és a málnás található. Az eredmények megtekinthetők a www.szaloncukor.hu oldalon.

Összeállította: Petró Annamária

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle.

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál