Piac, grafit, lombikbébi – átadták az idei Nobel-díjakat

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pénteken Stockholmban átadták az irodalmi Nobel-díjat Mario Vargas Llosa perui írónak, valamint az őket illető díjakat a tudományos kategóriák kitüntetettjeinek – írja az InfoRádió. Méltató beszédében Per Wastberg svéd író “nehezen besorolható szerzőnek” nevezte az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjét, a 74 éves Mario Vargas Llosát, aki “a huszadik századi társadalom történetét ragadta meg egy képzeletbuborékban.”

A ceremóniára néhány órával a Nobel-békedíj kitüntettje, a bebörtönzött kínai ellenzéki, Liu Hsziao-po (Liu Xiao-po) tiszteletére rendezett ünnepély után került sor, amelyen maga Liu nem tudott részt venni.
A többi kategóriában sem minden díjazott tudta személyesen átvenni az érmet, az oklevelet és a kitüntetéssel járó 10 millió svéd koronás (1 millió eurós) csekket. Az orvosi kategóriában díjazott 85 éves brit Robert G. Edwards, a lombikbébi eljárás feltalálója egészségügyi okok miatt maradt távol, így a díjat felesége, Ruth vette át helyette.
A közgazdasági Nobel-díjat két amerikai, Peter Diamond és Dale Mortensen, illetve egy Cipruson született brit tudós, Christopher Piassarides kapta megosztva a piaci folyamatok jobb megértését segítő kutatásaikért.
Kémia kategóriában is megosztott díjat vehetett át két japán tudós, Negisi Ei-icsi és Szuzuki Akira, valamint a delaware-i egyetem professzora, Richard F. Heck. A kutatók a szénmolekulák mesterséges felépítésében értek el forradalmi eredményeket.
Ketten vették át a fizikai Nobel-díjat is: Andre Geim és Konstantin Novoselov is orosz származású tudósok, akik a díjazott, a csupán egyetlen atomrétegből álló grafitra vonatkozó kutatásaikat nem a hazájukban végezték.

(Forrás: InfoRádió)

Előző sztori

Dante megint nyert

Default thumbnail
Következő sztori

Az Európai Parlament szakbizottsága előtt a Romastratégia