Közélet

Független igazságszolgáltatásról beszélt Paczolay Szegeden

Független igazságszolgáltatásról beszélt Paczolay Szegeden

2010. december 8., szerda
Független igazságszolgáltatásról beszélt Paczolay Szegeden

Az igazságszolgáltatás függetlensége alapvető jogállami garancia – mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke szerdán egy szakmai tanácskozáson a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Az igazságszolgáltatás függetlensége garancia a jogok érvényesítésére, védelmére – fogalmazott

Paczolay Péter

- aki az SZTE professzora is - az Őrzők és őrzöttek – az igazságszolgáltató hatalom függetlensége és a tisztességes eljárás című konferencia megnyitóján. Hozzátette: ez a kérdés ritkán hallatszik ki az alkotmányozás körüli hangzavarból. Az elmúlt évtizedek politikai fejlődésében a hatalommegosztásnak a felvilágosodás idején kidolgozott klasszikus modellje jelentősen átalakult: a végrehajtó és a törvényhozó hatalom (részben a parlamenti rendszer logikájából fakadóan) egyetlen blokkot képez. Még olyan esetekben is működik ez a hatalmi blokk, amikor a kormányzatnak a törvényhozói területen nincs meg feltétlenül a többsége, akkor pedig különösen, ha ez a többség garantált, és túllép bizonyos mértéket - mondta az Ab elnöke. Ezzel a hatalmi blokkal szemben gyakorlatilag a bírói szervezet képezi az ellensúlyt – tette hozzá. „A törvényhozó és a végrehajtó hatalom elválasztása ma lényegében a hatáskörök megosztását jelenti a parlament és a kormány között, melyek politikailag összefonódtak. A bírói hatalom sajátossága ilyen körülmények között az, hogy a másik két politikai jellegű hatalmi ággal szemben állandó és semleges, még akkor is, ha a politikai programokat megvalósító törvényeket és rendeleteket alkalmazza” – idézte Paczolay Péter az Alkotmánybíróság egy 1993-as döntésének indoklását. A függetlenség nem jelenthet kontrollálatlan bírói tevékenységet, a tisztességes eljárás érdekében a rendszernek a bírák felelősségét is garantálnia kell – közölte az Ab elnöke. Az alkotmányozás kérdéséről szólva Paczolay Péter hangsúlyozta, hogy a folyamat sikerének feltétele a politikai közösség önismerete. Azonosítani kell a közös értékeket, és meg kell határozni azokat a területeket, amelyekben soha nem lesz megegyezés egy adott politikai közösségen belül. Ezt követően lehet megtalálni az ezeknek megfelelő politikai intézményeket – tette hozzá. Bízik abban, hogy az új alkotmány előkészítése során racionális vita alakul ki, amelynek eredményeként az alaptörvény része lesz az igazságszolgáltatás függetlenségének garantálása is - mondta Paczolay Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.