Gazdaság

Nem volt elég figyelmes a hitelminősítő Matolcsy szerint

Nem volt elég figyelmes a hitelminősítő Matolcsy szerint

2010. december 7., kedd
Nem volt elég figyelmes a hitelminősítő Matolcsy szerint

Egyszerre két fokozattal minősítette vissza a magyar államkötvények besorolását hétfőn reggel a Moody’s Investor Service hitelminősítő intézet. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a lépés sajnálatos, de várható volt. A miniszter szerint a hitelminősítő több dolgot nem vett figyelembe. – Írja a Magyar Nemzet Online.

Negatív kilátással, „Baa1” kategóriából a „Baa3” kategóriába sorolta vissza a Moody’s Investor Service hitelminősítő intézet hétfőn reggel a magyar államkötvények besorolását. Így egy fokkal került csak a „bóvli” kategória fölé. A hitelminősítő intézet az államháztartásnak tulajdonított hosszabb távú kockázatokkal és a forint külső sérülékenységével indokolta a visszaminősítést, és egyúttal további visszaminősítést is kilátásba helyezett. Szerintük a kormány elsősorban rövid távon fenntartható lépésekkel igyekszik alacsonyan tartani az államháztartási hiányt. „A Moody’s leminősítése nem jelentett meglepetést számunkra, de sajnálattal fogadtuk” – jelentette ki

Matolcsy György

nemzetgazdasági miniszter, a hitelminősítő hétfői bejelentésére reagálva. Szerinte a jelenlegi értékelés nem vette még figyelembe azt, hogy Magyarország 2010-ben az unió ötödik legalacsonyabb államháztartási deficitjével rendelkezik, és a jövő évi 3 százalék alatti hiány szintén az unió ötödik legalacsonyabb hiánya lesz. Továbbá Svédország mellett Magyarország lesz az egyetlen olyan uniós tagállam, ahol jövőre csökken az államadósság mértéke. A következő értékeléskor Matolcsy György szerint azzal is érdemes lesz majd kalkulálni, hogy Magyarországon a folyó fizetési mérleg rendszeresen többletet mutat, ami szintén jó hír. „Szükségesnek látjuk, hogy jövő tavasszal egy strukturális reformcsomagot jelentsünk be, a Moody’s következő értékelésekor reményeink szerint már ezt is figyelembe veszi majd” – mondta.

Orbán Viktor

már júliusban, az új Széchenyi-terv bemutatóján úgy nyilatkozott: lesz még egy-két leminősítés. „Ezek kétségkívül nem kellemes dolgok, de csak időleges zavarokat okoznak” – hangsúlyozta akkor a miniszterelnök. (

Forrás:

Magyar Nemzet Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.