Közélet

Nem javul a belvízhelyzet

Nem javul a belvízhelyzet

2010. december 8., szerda
Nem javul a belvízhelyzet

Továbbra is rendkívüli belvíz kialakulására számít a vízügyi ágazat; ha a lehulló eső és hó mennyisége nem változik, tavaszra az 1999-2000-es nagy belvizet is meghaladó elöntésre kell számítani - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs szerdán az MTI-vel.

Jelenleg mintegy 2860 négyzetkilométernyi területet borít belvíz az országban, ebből 1600 négyzetkilométernyi vetésterület. A közlemény szerint a tizenkét vízügyi igazgatóságból tizenegy területén kellett készültséget elrendelni. Hatvanhat szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből tíz szakaszon első fokon, harminchét szakaszon másod fokon, illetve tizenkilenc szakaszon, a Zala, a Kis-Balaton, a Hortobágy-Berettyó, az alsó Tisza és a Körösök mentén harmad fokon védekeznek. A legnagyobb elöntések a Tiszántúlon vannak, a gyulai, a szegedi, a szolnoki, a debreceni és a nyíregyházi vízügyi igazgatóságok területén. Jelenleg 158 település védekezik belvízvédelmi készültség elrendelése mellett, ebből 19 település harmad fokon (Szalkszentmárton, Újfehértó, Báránd, Földes, Csökmő, Mezősas, Újiráz, Abony, Örményes, Csanádpalota, Csanytelek, Békésszentandrás, Gyomaendrőd, Kamut, Kétsoprony, Murony, Szarvas, Szeghalom, Telekgerendás) - közölték. Az Országos Műszaki Irányító Törzs egyelőre nem kérte a rendkívüli készültség elrendelését, de a várható esők miatt ennek lehetősége továbbra sem múlt el. Mint kiemelték: a védekezés csak szivattyúk működtetésével oldható meg, amelyek naponta 28 millió köbméternyi belvizet emelnek át a befogadókba; majdnem egy Velencei-tó nagyságnyi vizet szivattyúznak át. Az igazgatóságok valamennyi gépésze, 261 ember dolgozik a belvízi védekezésen. A nyugdíjasoknak is munkába kellett állniuk, hogy segítsék a munkát, mert nincs utánpótlás, a váltást nehéz megoldani, ezért külső munkaerő bevonása vált szükségessé. Az árhullámok miatt a földekről gravitációs úton nem folyik le a víz, Az eredményes belvízvédekezés érdekében a vízügy arra kéri az önkormányzatokat és a lakosságot, hogy fokozottabban figyeljenek oda a csatornák tisztására. A vízügyi igazgatóságok külön kotrási engedélyeket kértek a települések védelme érdekében - írták. A Gyulai Vízügyi Igazgatóság a gondok enyhítése érdekében engedélyt kapott a szaktárcától arra, hogy mintegy 3 millió köbméter belvizet mezőgazdasági területen tároljanak. A Szarvas-Békésszentandrási holtág további vízszintemelkedésének megakadályozására a Dögös-Kákafoki főcsatorna mellett elkezdődött az ideiglenes tározó feltöltése. A Debreceni Vízügyi Igazgatóság Mezősas védelme érdekében egész éjszaka nyúlgátat épített, valamint megkezdik a Kutas főcsatorna gaztalanítását, a lefolyások javítása érdekében. A folyók fővédvonalain jelenleg 1106 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből másodfokú készültség van 286 kilométeren a Krasznán, a Sajó torkolati szakaszán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Berettyó alsó szakaszán; elsőfokú árvízvédelmi készültség van 820 kilométeren, a Rábán (Körmendnél), a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon, a Zagyva középső és felső szakaszán, a Tarnán, a Berettyó felső szakaszán, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön és a Hármas-Körösön - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.