Közélet

Nem „zöldell” a jövő évi költségvetés?

Nem „zöldell” a jövő évi költségvetés?

2010. december 1., szerda
Nem „zöldell” a jövő évi költségvetés?

A környezetvédelem a legnagyobb vesztese a jövő évi költségvetésnek – mondta el Jávor Benedek (LMP), az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke szerdán Szegeden egy lakossági fórumon. A politikus szerint tízmilliárdos nagyságrendű forráskivonás történik a szektorból.

„A 2011-es költségvetés struktúrájában nincs hatékony fordulat a fenntarthatóság területén, hiszen még olyan területeken is történnek megszorítások, ahol az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján ésszerűtlen, például a hatósági rendszer leépítése, az országos kármentesítési program kiszárítása” – fejtette ki a lakossági fórumon

Jávor Benedek.

Mint fogalmazott: a kolontári tragédia után érhetetlen, hogy juthat eszébe felelős kormányzati tisztviselőnek az ilyen balesetek megelőzéséhez szükséges hatósági kapacitás leépítése, illetve az ilyen veszélyes szennyezési források felszámolásához szükséges program ellehetetlenítése. Az elsődleges cél, hogy megálljon és visszaforduljon a folyamat - mondta. Hozzátéve: a vitában benyújtottak mintegy hetven módosító indítványt a költségvetéshez, melyek egységes szerkezetben zöld költségvetést rajzolnak ki. „Most folyik a vita a parlamentben, és azt reméljük, hogy minél több módosító indítványunkat sikerül elfogadtatni a kormányoldallal, és ezáltal legalább egyes pontokon javítani a költségvetési tervezetet.”

Vízgazdálkodás és zöld jogok az alkotmányban

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke elmondta: ma az energiapolitika a legaktuálisabb kérdés Magyarországon, összefüggésben a nemzetközi klíma-tárgyalásokkal. Rövid időn belül radikális energiapolitikai fordulatot kell végrehajtani, ellenkező esetben az ország perifériára sodródik és ki lesz szolgáltatva az egyre dráguló fosszilis energiaszolgáltatóknak. "Ami már nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, hiszen ezeket az energiahordozókat olyan államokból importáljuk, melyek ezt előszeretettel használják politikai zsarolás eszközeként" - hangsúlyozta. Ezzel szemben Magyarországnak fenntartható energiapolitikára van szüksége, mely mindinkább a hazai erőforrásokra támaszkodik. A következő fontos kérdés a vízgazdálkodás átalakítása, ugyanakkor a konkrét lépések hiányoznak a területen. Ez jövőre sem változik, hiszen a beterjesztett költségvetés tervezete alapján nem várható alapvető változás a vízgazdálkodás területén - mondta Jávor Benedek. Harmadikként említette a természetvédelmet. 2010 a nemzetközi biodiverzitás éve, s október végén írtak alá egy nemzetközi egyezményt Japánban, melynek Magyarországra nézve is lesznek kötelezettségei. Nagy kérdés, hogy mit tud és mit akar tenni az ország a természetvédelmi értékeivel - fogalmazott a politikus. A fórumon szóba került az új alkotmányozással kapcsolatban, hogy alapvető jogként szerepelnie kellene az egészséges környezethez való jognak, amihez többek között az is hozzátartozna például, hogy a meglévő védelmi szinteket már sehol nem lehetne csökkenteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.