Gazdaság

Négymilliárd forintos papíripari beruházás Mórahalmon

Négymilliárd forintos papíripari beruházás Mórahalmon

2010. december 21., kedd
Négymilliárd forintos papíripari beruházás Mórahalmon

Mintegy 4 milliárd forintból alakított ki korszerű hullámkarton-gyártó üzemet a mórahalmi Homokháti Térségi Agrár-Ipari Parkban a belga Pacapime csoport magyarországi leányvállalata; a fejlesztés folytatódik, s a beruházás teljes költsége megközelíti a 18 milliárd forintot – közölte Ludo Pissens, a Pacapime Kft. ügyvezetője, a vállalkozás egyik tulajdonosa kedden a Csongrád megyei kisvárosban.

A cég választása elsősorban a szerb és a román határ közelsége miatt esett Mórahalomra, ahol főként mezőgazdasági termékek, zöldségek, gyümölcsök csomagolásához használatos hullámkarton dobozokat állítanak elő – mondta a szakember a beruházásról tartott sajtótájékoztatón. A vállalkozás az ipari parkban 100 ezer négyzetméternyi területet vásárolt meg, ebből 10 ezer négyzetmétert már beépítettek. A beruházás első ütemének összköltsége mintegy 4 milliárd forint – 15 millió euró – volt, ebből 400 millió forintot fedezett uniós támogatás. Az utolsó nagy értékű berendezés hétfőn érkezett meg az üzembe, de a termelés már 2009 februárjában elkezdődött. A gyárban – ahol jelenleg húsz alkalmazottat foglalkoztatnak – az első esztendőben 10 ezer tonna csomagolóanyagot állítottak elő, a magyar leányvállalat forgalma pedig 5 millió euró volt – tudatta az ügyvezető. A mórahalmi fejlesztésről három esztendővel ezelőtt született döntés, az európai és a magyar gazdaságot időközben ért recesszió ellenére a cég célkitűzései változatlanok három-négy éven belül a Pacapime 65 millió eurós beruházással 45 ezer négyzetméteres gyártó- és raktárbázist alakítanak ki a homokháti kisvárosban, ahol közvetlenül száz, közvetve további száz embernek adnak majd munkát, a vállalkozás éves forgalma pedig eléri majd az 50 millió eurót – hangsúlyozta Ludo Pissens. Jelenleg a nyers hullámkartonívek nyomtatása, formára vágása, hajtogatása folyik az üzem szinte teljesen automatizált gépsorain, de már elkezdődött a kartongyártó, úgynevezett hullámosító gépsornak helyett biztosító, új 14 ezer négyzetméteres részleg építése is. A belga családi tulajdonban álló Pacapime Belgium NV elődjét 1920-ban alapították, a cégcsoport ma Európán kívül Afrikában és Ázsiában van jelen, összesen több mint ezer alkalmazottnak ad munkát éves forgalma pedig eléri a 150 millió eurót. Kezdetben elsősorban szállításhoz használatos hullámkartont gyártottak, termékeik – elsősorban a nyomdatechnika fejlődésének köszönhetően – azonban megjelentek az áruházak polcain. Az élelmiszer ipari vállalkozások mellett a Pacapime fontos partnerei az autó- és bútoripari cégek, a Benelux államokban, Francia- és Németországban – közölte az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.