Közélet

MSZP: fizesse ki a kormány a szuperlézer támogatását!

MSZP: fizesse ki a kormány a szuperlézer támogatását!

2010. december 8., szerda
MSZP: fizesse ki a kormány a szuperlézer támogatását!

Az MSZP felszólítja a Fidesz-KDNP kormányt, hogy "haladéktalanul utalja át az ELI (Extreme Light Infrastructure) számára a kért támogatást, és ne hátráltassa egy országosan is, de a dél-alföldi régió számára mindenképpen kiemelten fontos tudományos projekt megvalósulását".

"Ahhoz már hozzászoktunk, hogy az Orbán-kormány hazudik, sikkaszt, zsarol, megfélemlít, indokolatlanul kirúg embereket, de az eddig nem volt terítéken, hogy a magyarországi tudományos társadalmat is megzsarolja, megfosztja egy kivételes projekttől, fejlődési lehetőségtől. Azzal, hogy húzzák-halasztják a Szegedre tervezett szuperlézer-kutatóközpont megépüléséhez elengedhetetlenül szükséges támogatások kifizetését, tulajdonképpen ezt csinálják" - írta

Varga Zoltán

szocialista országgyűlési képviselő az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. A képviselő közlése szerint a tervek elkészítéséhez szükséges támogatást még mindig nem utalta át az Orbán-kormány, holott annak elkészítése hónapokat venne igénybe, viszont e nélkül a pályázaton el sem indulhatna Magyarország. "A projektben részt vevő csehek már májusban elküldték a pályázatukat, a románok idén adják le. Mi még el se kezdtük, mert a kormány folyamatosan halogat" - fogalmazott Varga Zoltán. Az ellenzéki képviselő felidézte, hogy augusztusban szeptemberre ígérte az Orbán-kormány a támogatás kifizetését, októberben meg novemberre. "Most december van, és még egy forintot sem küldött a magyar agyakra büszke orbáni vezetés Magyarország eddigi tudományos életének legkiemelkedőbb projektje számára" - mutatott rá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.