Gazdaság

Minden negyedik magyar fizetett kenőpénzt

Minden negyedik magyar fizetett kenőpénzt

2010. december 9., csütörtök
Minden negyedik magyar fizetett kenőpénzt

Az egész világon minden negyedik ember fizetett kenőpénzt az elmúlt évben - derült ki a Transparency International nevű korrupcióellenes szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott éves jelentéséből. A felmérés szerint Magyarországon az emberek majdnem negyede fizetett kenőpénzt. Ezzel Litvánia (34 százalék) és Románia (28 százalék) mögött a harmadik legrosszabb helyen állunk az Európai Unió országain belül - olvasható a Hír TV honlapján.

A Korrupcióellenes Világnap alkalmából közzétett jelentés szerint az elmúlt 12 hónapban a világ lakosai közül minden negyedik ember fizetett kenőpénzt. A Transparency International 86 országot és területet érintő felmérése a kisösszegű lefizetésekre koncentrált, kilenc szolgáltatási területen, mint például az egészségügy, oktatás vagy a rendőrség. Az eredmények szerint legtöbben a rendőröket fizették le. A jelentés szerint a rendőrökkel kapcsolatba került emberek 29 százaléka adott kenőpénzt. Az emberek fele a problémák elkerülésére, míg a válaszadók negyede a különböző eljárások és folyamatok meggyorsítására fizetett kenőpénzt. A legrosszabb korrupciós helyzet Fekete-Afrikában van, 56 százalékkal, amelyet a Közel-Kelet és Észak-Afrika követ 36 százalékkal. A lista másik végén az Európai Unió és Észak-Amerika áll, öt százalékkal. A legkevesebben Dániában fizettek kenőpénzt, ahol a megvesztegető emberek aránya nulla százalék. A dánokat a britek és a norvégok követik, ahol az emberek egy százaléka adott kenőpénzt. Magyarországon az emberek 24 százaléka fizetett kisebb összegű kenőpénzt a felmérés szerint. A magyarok 74 százaléka érzi úgy, hogy az elmúlt három évben nőtt a korrupció az országban, és a felmérés szerint a politikai pártokat tartják a legkorruptabbnak. (Forrás:

hirtv.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.