Közélet

Mikulás-ünnep a szegedi román közösségben

Mikulás-ünnep a szegedi román közösségben

2010. december 9., csütörtök
Mikulás-ünnep a szegedi román közösségben

Daniel Julean és Nelu Pitic kolinda estje

A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete és a Szegedi Románok Önkormányzata közösen szervezi 2010. december 10-én, 18:00 órától a Continental díszteremben (6728 Szeged, Budapesti út 10.) a szegedi román közösség Mikulás estjét.

Daniel Julean

és

Nelu Pitic

folk énekesek karácsonyi ünnepek hangulatát idéző kolinda koncertjét a hagyományos román ételek kóstolója követi, melynek elmaradhatatlan része a „Kimpián féle puliszka”. Daniel Julean és Nelu Pitic a folk zene markáns képviselői a nyugat-romániai határmenti regióban. 1975-ben Aradon az akkori művészeti és irodalmi körökben kezdték pályafutásukat: az

Ovidiu Cornea

vezette irodalmi műhelyben,

Valeriu Rista

vezette Aradi Fiatalok Körében,

Tiberiu Baiu

vezette Ifjúsági Klubban. A ’80-as évek romániai folk fesztiváljairól (Galaţi, Turnu Măgurele, Piteşti, Brassó, Kolozsvár) számos elismeréssel és díjjal tértek vissza Aradra. 1990 után rendszeres résztvevői Aradon a folk zenét népszerűsítő kluboknak. A 2007-ben kiadott Jönnek a kolindálók című lemezen

Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Dinu Olăraşu

- a műfaj nagy „öregjei” - társaságában két kolindával szerepelnek. 2009-ben az Aradi Kultúra Gáláján a fiatalok körében népszerűsített zenéjükkel a város kulturális vezetésének elismerését nyerték el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.