/

Mentők, tűzoltók, rendőrök… karácsonykor, szilveszterkor

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

104… 105… 107…

Karácsony és szilveszter ünnepnapnak számít nekünk. De azoknak, akik a mindennapokban 24 órán keresztül vigyáznak, segítenek rajtunk, hogyan telnek ezek a napok? Erről kérdeztük a szegedi mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és a rendőrség illetékeseit.

Mentőszolgálat

„Minden ugyanúgy zajlik, mint más napokon, hiszen ez egy folyamatos munkarendű szolgálat” – mondta el portálunknak Cserjés Andrea, az OMSZ dél-alföldi orvos-igazgatója. „Tizenkét órás váltásokban dolgozunk, reggel héttől este hétig tart egy műszak. Akik estig vannak, azoknak lehetőség van otthon, a családdal ünnepelni, a többieknek sajnos előtte kell az ajándékokat átadniuk a szeretteiknek. A különbség annyi, hogy otthonról azért ünnepi ételeket hoznak be magukkal, de olyan is előfordult már, hogy közösen főztünk. Karácsonykor nem készülünk erősebb szolgálattal, inkább a szilveszter az, ami fokozottabb odafigyelést és több mentőt igényel. Évek óta a város is jobban odafigyel erre, így a Széchenyi téren az ünneplés egész ideje alatt mindig van egy mentőjármű.”
Karácsonykor az étkezésekkel kapcsolatos rosszullétek, a „túlevés” az általánosságban felmerülő probléma. Ezek inkább az orvosi ügyeletnek adnak munkát, ami szintén a Kossuth Lajos sugárúti Mentőállomás épületében üzemel. Sajnos az öngyilkosságok száma is növekszik ebben az időszakban. Szilveszterkor pedig az alkoholfogyasztásból adódó problémák jelentkeznek nagyobb számban, valamint a részegségből eredő elesések, az esetleges verekedésekből fakadó sérülések a jellemzők.

Tűzoltóság, katasztrófavédelem

„A hivatásos tűzoltók a megszokott rendben veszik fel az ünnepek alatt is a szolgálatot, így nekik ez egy teljesen megszokott munkarend” – tudtuk meg Tátrai Jánostól, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivőjétől. „Ilyenkor persze az otthonról behozott ebéd ünnepibb, és a hangulat is más. A kötelező normaidőket viszont ekkor is tartanunk kell, azaz két perc alatt el kell indulnunk a probléma helyszínére. Nekünk nem szokatlan az, hogy nem olyan a karácsonyunk, mint más embernek, de ezért vagyunk, ezt vállaltuk.”
A polgári védelmi irodákon illetve a megyei igazgatóságon munkaszüneti nap lenne, azonban a kialakult belvízhelyzetre való tekintettel december eleje óta részleges készenlétben van az igazgatóság veszélyhelyzeti központja. A megyei állomány baj esetén azonnal riasztható, hiszen a belvíz miatt bármikor érkezhet kérés a településekről. A tűzoltóknál az enyhe, csapadékos idő miatt az ünnepek alatt sok beavatkozás lesz, elsősorban pincék, elöntött területek víztelenítése, szivattyúzása tekintetében. Ha viszont az időjárás rosszabbra fordul, a tűzoltóknak is többször kell vonulniuk a közúti a balesetekhez műszaki mentésre.
„Sajnos örök visszatérő probléma a karácsonyfatűz, bár fontos megjegyezni, hogy ennek a szezonja nem a szentestével kezdődik, hiszen ilyenkor még viszonylag nedvesek a fák” – mondta el a szóvivő. „Inkább pár nappal később, szilveszter környékén sokasodnak meg ezek a tűzesetek, amikor már kiszáradtak a feldíszített fák. Persze azért szenteste sokan gyújtanak gyertyát, csillagszórót a lakásban, a fa körül vagy épp rajta. Nagyon fontos, hogy mindenki kellő óvatossággal tegye ezt, gyerekekre pedig nem szabad ezt a feladatot rábízni.”
Szilveszterkor a rengeteg pirotechnikai eszköz a potenciális veszélyforrás. Az engedélyezett és legálisan kapható eszközök nem igazán alkalmasak arra – ha megfelelő módon vannak használva –, hogy nagyobb tüzeket okozzanak. De mindenképpen óvatosan kell használni őket, főleg a sérülések elkerülése miatt. Gyerekek kezébe ilyenkor sem szabad adni a tűzijátékokat, de a szomszéd erkélyén se rakétával kopogtassunk.

Rendőrség

„Ha esik, ha fúj, ha ünnep van, a kollégáknak a közterületek rendjét fenn kell tartaniuk” – beszélt a rendőrök munkájáról Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. „Ugyanez vonatkozik a készenléti nyomozócsoport munkájára is, hiszen ilyenkor is akad sajnos munkájuk. Karácsonykor nem tartunk megerősített szolgálatot, inkább az ünnepeket megelőző időszakban kellett jobban odafigyelnünk az emberek biztonságára, a piacok, bevásárlóközpontok, közutak biztonságára, a zseblopások és autófeltörések visszaszorítására. Az elmúlt időszakban több egyenruhás és civil ruhás nyomozó is teljesített szolgálatot a frekventáltabb helyeken.”
A rendőrségen azt tapasztalják, hogy sajnos szenteste a családi konfliktusokba kell többször intézkedniük. Konkrét bűncselekmények ilyenkor általában nem történnek, talán a bűnözők is ünnepelnek. A családi viszályoknál nem elsősorban a veszekedő felek előállítása a cél és az eszköz, sok esetben inkább a rendőr egy megnyugtató szerepet tölt be. Az öngyilkosságok tekintetében úgy tapasztalják, hogy inkább az ünnepet megelőzően, vagy azt követően történnek ezek az esetek.
„A szilveszterre viszont már jóval több emberrel készülünk” – folytatta a rendőrségi szóvivő. „De a tavalyi év egyik meglepő és nagyon jó tapasztalata volt, hogy a 107-es segélyhívó este nyolc és reggel nyolc között meg sem csörrent, ami normál napokon sem szokott előfordulni. Reméljük, ez az idén is így lesz. Szilveszterkor a kollégák megpróbálják a normális ünneplést elősegíteni, természetesen a rendezvények megzavarása nélkül. Inkább a jelenlétünkkel segítjük az események lebonyolítását. Idén is tilos a petárdázás, ezért ha ilyet tapasztalunk természetesen fellépünk az elkövetőkkel szemben.”
A magukat „bátorra ivó” fiatalok szoktak több munkát adni az egyenruhásoknak, garázdaság miatt néhányan sajnos a rendőrségen kötnek ki. Az ittas járművezetést az ünnepek alatt is szigorúan büntetik, nem adhat felmentést a „csak egy kortyot ittam a nagyinál” szöveg sem.
„Aki szilveszterkor iszik, az igyon, szórakozzon, de ne vezessen” – figyelmeztetett Szenti Szabolcs. „Az ittas járművezetést egyáltalán nem fogjuk tolerálni, ugyanúgy járunk el, mint más napokon, hiszen ezzel másokat is veszélybe sodor a felelőtlen sofőr.”

Default thumbnail
Előző sztori

Karácsonyi menetrend a közösségi közlekedésben

Default thumbnail
Következő sztori

Egyiptomban vendégszerepel a Szegedi Kortárs Balett

Legutóbbi hasonló cikkek