Közélet

Meghosszabbította a kormány a gázártámogatást a jövő tavaszig

Meghosszabbította a kormány a gázártámogatást a jövő tavaszig

2010. december 28., kedd
Meghosszabbította a kormány a gázártámogatást a jövő tavaszig

A kormány ez év utolsó napjáról 2011. április 31-ig meghosszabbította a lakossági vezetékes gáz árának a támogatását, és meghatározta az ehhez tartozó, támogatott gáz mennyiségét is - az erről szóló rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Ez év végéig - a teljes évre szóló - gázártámogatás legfeljebb 68 ezer megajoule-ra (MJ) szólt, de a nagycsaládos háztartásokban 138 ezer megajoule volt a támogatott fogyasztás felső határa. A jövő év első napjától április végéig a támogatott mennyiségek: 40 800, illetve 81 600 megajoule. A csökkenés 40 százalékos, viszont nem 12, hanem csak 4 hónapra szól. Gáztérfogatban számolva a kisebb szám közel 1 200, míg a nagycsaládosoké 2 400 köbmétert jelent. Nagycsaládos az a háztartás, amelyben három vagy több gyermek után - gyermekenként - 16 ezer forint családi pótlékot kapnak a szülők, egyedülálló szülő esetén a gyermekenkénti családi pótlék 17 ezer forint. A támogatás összege nem változik, vagyis ha a család havi jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét, akkor 0,771 forint/megajoule (26 forint/köbméter), ha a havi jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum kétszeresét, de nem haladja meg annak két és félszeresét, akkor 0,278 forint/megajoule (9 forint/köbméter). Ugyanakkor ha a havi jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum két és félszeresét, de nem haladja meg annak háromszorosát, akkor 0,238 forint/megajoule (8 forint/köbméter). A legkisebb öregségi nyugdíj jelenleg 28 500 forint, jövőre mintegy 1 200 forinttal emelkedik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.