Közélet

Korlátoznák a bűnügyi hírek számát a kereskedelmi tévéken

Korlátoznák a bűnügyi hírek számát a kereskedelmi tévéken

2010. december 14., kedd
Korlátoznák a bűnügyi hírek számát a kereskedelmi tévéken

Az Országgyűlés elfogadta azt a médiatörvény tervezetéhez érkezett jobbikos módosító indítványt, amely kimondja: a jelentős befolyásoló erővel rendelkező kereskedelmi televíziók reggeli és esti hírműsoraiban a bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítás nem lehet hosszabb terjedelmű a hírműsor időtartamának húsz százalékánál.

Novák Előd

és

Pörzse Sándor

javaslatát a Ház 298 igen szavazattal, 56 nem ellenében, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá hétfőn. Az indítványban kimondott korlátozás az RTL Klub és a TV2 reggel hét óra és fél kilenc közötti, valamint este hat és kilenc óra között sugárzott hírműsoraira vonatkozna, és kiterjedne a Neo FM és a Class FM reggel fél hét és fél kilenc közötti hírműsoraira is. A két jobbikos képviselő javaslatát azzal indokolta, hogy a nagy befolyásoló erővel rendelkező médiumok ne tudjanak "a bulvárhírek szintjére züllesztett bűnügyi tematikájú híranyagokkal kibújni" a törvényjavaslatban meghatározott kötelezettségeik alól. Mint írták, a bűnügyi tematikájú hírek túlsúlya "a társadalomra kifejezetten depresszív, félelemkeltő és negatív hatással bír". A kormánytöbbség támogatásával a parlament számos további ponton módosította a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatot, amelyet a fideszes

Cser-Palkovics András, Menczer Erzsébet

és

Rogán Antal

nyújtott be. Ezek egyike rögzíti, ha egy médiumot bírsággal sújt a médiahatóság, azt nem kell rögtön befizetni, hanem kérhető a bíróságtól a határozat végrehajtásának felfüggesztése. A módosító indítványt a kereszténydemokrata

Pálffy Istvánnal

együtt jegyző fideszes

L. Simon László

ezt korábban sajtótájékoztatón azzal indokolta: így jogilag is megszüntetik annak lehetőségét, hogy egy jelentős bírság előzetes befizetésével a lapkiadók ellehetetlenüljenek. Ugyancsak elfogadta a Ház azt a kormánypárti módosító javaslatot, amelynek alapján a zenei rádiókban a műsoridő legalább 35 százalékában magyar zenéket kell sugározni. A kikötés szerint ezek minimum negyede nem lehet öt évnél régebbi felvétel. Jóváhagyták a képviselők a közszolgálati médiumokban sugározható reklámok időtartamának növelését is, óránként hatról nyolc percre. Bekerült továbbá a médiatörvény tervezetébe, hogy a kereskedelmi televíziók levonhatják a társasági adóalapjukból a magyar filmalkotások támogatására kötelezendően fordítandó összeget, amit az éves reklámbevételük 2,5 százalékában állapít meg törvényjavaslat. A három fideszes képviselő által benyújtott médiatörvényről jövő héten dönthet az Országgyűlés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.