Kultúra

Kolindálással is ünnepel a megye románsága

Kolindálással is ünnepel a megye románsága

2010. december 23., csütörtök
Kolindálással is ünnepel a megye románsága

A magyarországi románság ugyanúgy ünnepli a karácsonyt, mint a nyugati kereszténység követői, mivel valamennyien ugyanazt a naptárt használják – tudtuk meg Bekán Aurél ortodox lelkésztől, aki a térségünkben élő románság szokásairól beszélt portálunknak.

A magyarcsanádi lelkipásztor a karácsonyi szokásokról elmondta, a román nemzetiség körében mára szinte csak az ún. kolindálás maradt meg, mely során házról házra járva népi és egyházi énekekkel hirdetik

Jézus Krisztus

születésének örömhírét. „Nálunk, Magyarcsanádon már elhalt ez az én gyerekkoromban még gyakorolt szokás, mivel mára igen lecsökkent a nemzetiséghez tartozók száma. A jelentős román lakossággal rendelkező Méhkeréken és Kétegyházán viszont még ma is spontán szerveződnek az énekkarok, és nagy örömünkre a fiatalok is szép számmal kapcsolódnak be a kolindálásba” - mondta el

Bekán Aurél

. A lelkész úgy véli, a szokások továbbélését segítik a Romániából átköltözők is, akik mintegy vérfrissítésként hozzák magukkal az ottani hagyományokat, illetve lelkesítik az ittenieket ezek újraélesztésére. Hozzátette, a hazai románság összegyűjtésében és összefogásában legjelentősebb szerepet nem a kisebbségi önkormányzatok, hanem az ortodox egyház játssza. „Enélkül már eltűnt volna a román nemzetiség a többségi társadalomban, hiszen ma is az egyház konzerválja a nyelvet, a szokásokat, a hagyományokat” - fogalmazott. A karácsonyi szokások kapcsán Bekán Aurél mesélt lapunknak arról, hogy Szegeden december közepén minden évben összegyűlnek a környékből a nemzetiség tagjai egy hangulatos pulicka-evésre, vidám beszélgetésre. Szóba került, hogy Magyarcsanádra december 12-én várják az egyik legismertebb hazai román kórust, a gyulai Pro Musica csapatát, akik a liturgiába bekapcsolódva énekelnek a híveknek. „Szintén a közösséget erősítő szokás városkánkban, hogy karácsony napján az ünnepi liturgiát követően a román közösség székhelyén gyűlünk össze egy kötetlen beszélgetésre, koccintásra, süteményezésre”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.