Közélet

Kína már a Holdra is elért + VIDEÓ, FOTÓK

Kína már a Holdra is elért + VIDEÓ, FOTÓK

2010. december 19., vasárnap
Kína már a Holdra is elért + VIDEÓ, FOTÓK

Képek az újabb kínai holdszondától

Kína második holdszondája nagyfelbontású felvételeket készített égi kísérőnkről – tudósított a hirek.csillagászat.hu –, többek között a Szivárvány-öbölről is, ami a tervek szerint a következő kínai holdszonda leszállóhelye lesz. Újabb űrszonda indításával folytatódott a kínai holdkutatási program: a Chang'e-2 („Holdistennő”) még 2010. október 1-jén indult útnak a Szecsuán tartományban lévő Xichang Űrközpotból a „Hosszú Menetelés 3C” hordozórakétával. A szonda négy nap múlva megkezdte keringését a Hold körül a felszíntől 15 és 100 km közötti magasságban. Műszerei azonosak elődje, a Chang'e-1 tudományos felszerelésével, azonban az új holdszonda képfelvevőrendszere jóval nagyobb felbontású, így 15 km-es magasságban nagyjából 1,5 méteres felbontású képek készítését teszi lehetővé, míg 100 km-re a felszíntől mintegy 10 méteres részletek is megörökíthetők vele. A Kínai Űrkutatási Központ nemrég közzétett a Chang'e-2 első holdfelvételeiből válogatott képeket, köztük olyanokat is, amelyek felbontása 1,3 méteres, vagyis a javított, továbbfejlesztett képfelvevő rendszer kitűnően működik és beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A tervek szerint a Chang'e-2 küldetésének fő célja a következő holdszonda, a Chang'e-3 programjának előkészítése. A Chang'e-3 egy leszállóegységet fog a Hold felszínére juttatni 2012-ben vagy 2013-ban. Ennek a tervezett leszállóhelye a Szivárvány-öbölben lenne és a mostani holdszonda fő feladata a leszállóhely feltérképezése. Ezután 2017 körül egy újabb kínai holdszonda egy talajmintagyűjtő holdjárót is magával visz, majd a begyűjtött mintát a Földre juttatja. A mai tervek szerint Kína első emberes holdra szállását 2025-re tervezi, míg India már 2020-ra szeretne embert küldeni a Holdra – az ázsiai űrverseny ezen a területen is tovább folytatódik. Kína második holdszondája 2,5 tonnás, fedélzeti tudományos műszerei között a sztereokamerán kívül lézeres magasságmérő, gamma- és röntgenspektrométer, valamint mikrohullámú érzékelő is van. A Chang'e-2 többlet hajtóanyagot vitt magával, ami azt jelentheti, hogy a tervezett hat hónapos alap-küldetésén túl még további pályamódosításokra lesz elegendő üzemanyaga és újabb programokat hajt majd végre. A lehetőségek közt szerepel, hogy a szonda elhagyja a Hold körüli térséget és bolygóközi útra indul, kipróbálva a kínai űr-irányító rendszereket, vagy pedig próbaút gyanánt visszatér a Föld közelébe, mint egy jövőbeli holdszonda a holdi talajmintával. Így nem csoda, hogy a program teljes költsége mintegy 134 millió amerikai dollárt tesz ki.

Házi Holdvizsgáló

Égi kísérőnk felszínét érdemes azonban a Földről is megszemlélni. Már kisebb távcsövek segítségével is számtalan krátert és a tengereknek nevezett óriási becsapódásnyomot is megfigyelhetünk. Nagyobb távcsövek segítségével pedig egyre több részlet, rengeteg kráter, hegyek, rianások csodálatos látványa bontakozik ki. Szerencsére kielégítő minőségű és viszonylag olcsó távcsövek már a legtöbb nagyáruházban kaphatók, így a karácsonyi ajándékötletek között érdemes ezen is elgondolkodni. Felvételeink közepes méretű 15 és 20 cm átmérőjű Celestron Schmidt-Cassegrain távcsövekkel, Szegedről készültek. Tekintse meg Holdról készített felvételeinket:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.