Közélet

Kémkedéssel vádolja a Jobbik az USA-t

Kémkedéssel vádolja a Jobbik az USA-t

2010. december 8., szerda
Kémkedéssel vádolja a Jobbik az USA-t

Büntetőfeljelentést tett a Jobbik frakcióvezető-helyettese kémkedés és feljelentés elmulasztása miatt, miután kiderült, hogy az amerikaiak vélhetően illegálisan gyűjtöttek adatokat Magyarországon. A Guardian című brit lapban megjelent, hazánkról szóló titkos levelek szerint amerikai diplomatákat utasítottak magyar megállapodások kikémlelésére – írja a Magyar Hírlap online.

Az évtized botrányának titulált Wikileaks-ügy Magyarországra is begyűrűzött. A Guardian brit lap által közzétett levelekből kiderül, hogy amerikai diplomaták feladatul kapták a magyar politikusok biometrikus azonosítóinak megszerezését, továbbá azt, hogy kutassák ki azokat a titkos nemzetközi megállapodásokat, amelyeket Magyarország az energiabiztonság terén kötött. „Nagyon remélem, hogy a kormány kikéri magának, hogy az amerikaiak ilyen módon sértik a Magyar Köztársaság szuverenitását” – mondta a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Volner János

leginkább

Martonyi János

külügyminisztert bírálta, mert szerinte erélytelenül reagált a történtekre. Kedden emellett egy másik, hazánkat is érintő amerikai üzenet került napvilágra, melyben az USA kabuli nagykövete tehetetlennek nevezi az Afganisztánban szolgáló magyar katonákat. A

Karl Eikenberry

, az Egyesült Államok amerikai nagykövete által írt levélben a diplomata beszámol arról, hogy Baglán tartományban részén a fokozódó erőszak és drogproblémák ellen a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT) keveset tesz. A Honvédelmi Minisztérium szerint a magyar csapatok feladata az újjáépítés, nem lehet rajtuk számon kérni a harcokat. (

Forrás:

Magyar Hírlap online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.