Közélet

Jövőre új felsőoktatási törvény születik + VIDEÓ

Jövőre új felsőoktatási törvény születik + VIDEÓ

2010. december 23., csütörtök
Jövőre új felsőoktatási törvény születik + VIDEÓ

Lezárult a vita az új felsőoktatási törvény koncepciójával kapcsolatban. Ha minden a tervek szerint alakul, a parlament a jövő nyáron elfogadhatja a törvényt. Az oktatásirányítás célja a bolognai alapgondolatok visszaállítása, a rendszer hatékonyabbá és ésszerűbbé tétele – mondta el Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár, a Szegedi Tudományegyetem professzora a Telin TV Szegedi Panoráma című műsorában. VIDEÓ!

Lezajlott az a másfél hónapos társadalmi egyeztetés, mely október végén indult az új felsőoktatási törvény koncepciójáról.

Dux László

felsőoktatási helyettes államtitkár elárulta: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján keresztül rengeteg észrevétel érkezett, ahogy az össznemzeti vita során is. Társadalmi szervezetek, szakmai közösségek, szakszervezetek, hallgatói érdekképviseletek, egyetemi szenátusok, dékáni kollégiumok, a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Tudományos Akadémia is véleményt mondott, átfogó tanulmányokat is eljuttattak a minisztériumba. Zömében támogató véleményeket kapott a tárca. Kapcsolódó videóinterjúnkban Dux László professzor elmondja: januárban kormányülés hagyja jóvá az észrevételekkel gazdagított koncepciót, majd március végéig kell a végleges törvényszöveget és a kapcsolódó jogszabályokat a Tisztelt Ház elé terjeszteni, hogy a honatyák még a nyári szünet előtt elfogadhassák az új felsőoktatási törvényt. A 2012-es költségvetést már ez alapján kell megtervezni. A felsőoktatási helyettes államtitkár szerint egyébként nincs probléma a bolognai alapelvekkel, csak azzal, ahogy a rendszert Magyarországon az MSZP és az SZDSZ meghonosította. Előkészítetlenül, az érintettek megkérdezése nélkül, erőszakkal vezették be a szisztémát 2005/2006-ban, ami komoly károkat okozott – így Dux László, hozzátéve: a polgári kormányzat célja, hogy visszaállítsa az eredeti bolognai gondolatokat. Interjúnkban a szakember kitér az idegen nyelvű képzések fontosságára és a sport személyiségfejlesztő szerepére is.

Tekintsék meg a Telin TV videóját!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.