Közélet

Jövőre Szlovákia kevesebbet költ a képviselőkre

Jövőre Szlovákia kevesebbet költ a képviselőkre

2010. december 3., péntek
Jövőre Szlovákia kevesebbet költ a képviselőkre

A szlovák parlament döntött a képviselői fizetések csökkentésről - írja a Felvidék Ma hírportál. A vonatkozó törvény módosítása szerint jövőre az idei költségvetési hiány mértékének duplájával csökken a képviselők havi összkiadása.

A költségvetési hiány idén várhatóan 7,8% lesz, így 2011-ben a képviselők havonta 15,6%-kal kevesebbet költhetnek magukra, mint 2010-ben. A csökkenést úgy számítják ki, hogy a két éve befagyasztott béreket előbb a törvényben előírt szintre emelik, majd összegezik a bért, az adómentes költségtérítést, a képviselői irodákra és asszisztensekre folyósított tételeket, s ez lesz kevesebb 15,8 százalékkal. A Pozsonyban élő képviselő bére így 4,6, a vidékié 3,6 százalékkal csökken. Irodára és asszisztensekre 2500 euró helyett 2025 eurót kap egy-egy képviselő havonta. A törvény megszünteti a megyei önkormányzatok elnökének 13. és 14. fizetését, évi 20 százalékban maximalizálja az állami alkalmazottak jutalmának összegét, a tisztségből való távozáskor folyósított végkielégítés összegét a Munka Törvénykönyvének rendeli alá. Ez azt jelenti, hogy az a parlamenti képviselő például, akit nem választanak újra, csak kéthavi "lelépőt" kap, öt éves képviselőséget követően pedig háromhavit a jelenlegi féléves helyett. A törvénymódosítás csökkenti az államfő, a miniszterek, a bírák és más közjogi méltóságok bérét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.