Gazdaság

Jön az egykulcsos személyi jövedelemadó

Jön az egykulcsos személyi jövedelemadó

2010. december 30., csütörtök
Jön az egykulcsos személyi jövedelemadó

Az egykulcsos, családi kedvezménnyel „dúsított” személyi jövedelemadózás a 2011-es év igazi újítása, ám több területen további jelentős módosítások várhatók, amelyeket mind a magánszemélyeknek, mind a cégeknek érdemes szem előtt tartani - írta a Világgazdaság Online.

A 2011. év egyik fontos újdonsága az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja) bevezetése: a 16 százalékos kulcs nemcsak az összevont szja-alapra, hanem az úgynevezett külön adózó jövedelmekre is vonatkozik. Utóbbi körbe tartozik többek között az osztalékból, kamatból, árfolyamnyereségből vagy ingatlan értékesítéséből származó bevétel. Jövőre ugyanakkor még hatályban marad az ez év elején bevezetett szuperbruttósítás, vagyis az szja-t a bruttó bér 127 százaléka után kell leróni. Ez a szorzó 2012-ben 113,5 százalékra csökken, 2013-tól pedig az szja alapja ismét a „sima” bruttó jövedelem lesz. A szuperbruttósítás 2011-től nemcsak a munkabérekre, hanem valamennyi, az összevont adóalapba tartozó jövedelemre vonatkozik, többek között az ingatlan bérbeadásából származóra is. A 127 százalékos adóalapot ugyanakkor a külön adózó jövedelmek körében nem kell érvényesíteni. Az új szja-szisztéma másik nagyon fontos eleme a családi adókedvezmény. Az egy, illetve két gyermeket nevelő családok gyermekenként havonta 62 500 forintnyi adóalapot csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosultak, a három vagy több gyermeket nevelő családok esetében pedig a kedvezmény gyermekenként 206 250 forintra emelkedik. (Ez praktikusan 33 ezer és 100 ezer forintnyi adó megtakarítására ad lehetőséget.) A kedvezmény már a terhesség idejére is jár, és utólag is lehet érvényesíteni. Szintén az szja világát érinti, hogy több olyan jövedelemtípus, amely korábban adóterhet nem viselő járandóságnak számított (vagyis önmagában nem okozott adófizetési kötelezettséget, viszont az szja alapjába beleszámított), az adómentes bevételek közé kerül. Ilyen elsősorban a nyugdíj, az ösztöndíj vagy a munkáltató által lakáscélú felhasználásra adott vissza nem térítendő támogatás. További részletek a

Világgazdaság Online

-on. (Forrás:

Világgazdaság Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.