Január végéig marad Hervé Vásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Január 23-ig meghosszabbították a hódmezővásárhelyi Hervé-kiállítás nyitva tartását. Az Emlékpont Múzeum tárlatán 28 eredeti Hervé-képet, egy a fia által készített Hervé-portrét és valódi kuriózumként egy Lucien Hervé alkotta kollázst láthatnak az érdeklődők. Szintén a Hervé-kiállításhoz kapcsolódó hír, hogy az országosan ismert műtárgyfotós, Dömötör Mihály építészeti fotográfiáiból nyílik kiállítás a vásárhelyi könyvtárban.

Lucien Hervé Elkán László néven, Hódmezővásárhelyen született. Hervé a 20. századi építészeti fotográfia megújítója és egyik legnagyobb alakja. A második világháború alatt a francia ellenállásban vette fel az Hervé álnevet, melyet később művésznévként használt.
Pályája 1949-től teljesedett ki, amikor a világhírű építész, Le Corbusier meghívta állandó fotósának. Hervé életművének legnagyobb részét a modern építészetről készített fotók teszik ki.
„A fotó arra hivatott, hogy felrázza a képzelőerőt, nem elég csak, ha csupán emlékeztetőül szolgál” – vallotta Lucien Hervé, a világhírű fotós, a földkerekség legismertebb vásárhelyi származású polgára. Ezt az idézetet választotta Dömötör Mihály fotóművész is a Hervé tiszteletére összeállított tárlata mottójául. Dömötör Mihály kiállításának fő témája a XXI. századi építészeti abszurd.
A tárlat meghosszabbításával párhuzamosan az Emlékpont Múzeum a világhírű építészfotós, Hervé emléke előtt tisztelegve iskolások számára építészeti fotó pályázatot hirdet. A pályázat témája az Emlékpont mint modern épület.

Default thumbnail
Előző sztori

Péntek: Kass János üzenete

Default thumbnail
Következő sztori

Kosárlabda: egy negyedig voltunk ellenfél a Nantes-nak (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek