Közélet

Horvátország csatlakozásáról tárgyaltak az Európai Parlamentben

Horvátország csatlakozásáról tárgyaltak az Európai Parlamentben

2010. december 1., szerda
Horvátország csatlakozásáról tárgyaltak az Európai Parlamentben

Pelczné Gáll Ildikó és Bagó Zoltán európai parlamenti képviselők (Fidesz) az EP EU-Horvátország Vegyesbizottságának tegnapi ülésén kifejezték reményüket, hogy Horvátország a jövő év első felében, a magyar soros elnökség alatt le tudja zárni az összes kérdéses dossziét és mielőbb az Európai Unió 28. tagállama lehet.

A félévenként ülésező bizottság tegnapi ülésén Horvátország csatlakozási tárgyalásának folyamatáról, a már lezárt és még lezárandó dossziékról, illetve a tárgyalások mielőbbi eredményes befejezése érdekében a felek előtt álló feladatokról esett szó. Mint ismeretes, Horvátország 2003 februárjában kérte felvételét az Európai Unióba, ezt követően pedig 2005-ben kezdődtek meg hivatalosan is a csatlakozási tárgyalások. Horvátországnak eddig a megnyitott tárgyalási fejezetek közül a legtöbbet már sikerült lezárnia, összesen még kilenc érdemi fejezet áll nyitva. A megbeszélésen

Vladimir Drobnjak

, a horvát delegáció nevében abbéli reményének adott hangot, hogy decemberben még három fejezetet képesek lesznek lezárni, a többivel pedig a magyar elnökség alatt végezhetnek.

Pelczné Gáll Ildikó

felszólalásában örömét fejezte ki, hogy Horvátország már szinte az összes nyitott dossziét lezárta, és komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az igazságügy területén kitűzött reformok megvalósuljanak. Előrelépés történt továbbá a háborús menekültek visszatelepítésének ügyében, valamint a korrupció fokozatos felszámolása érdekében. Pozitívumnak számít továbbá, hogy Horvátország kétoldalúan rendezte határvitáit Szlovéniával.

Bagó Zoltán

képviselőtársa a megbeszélésen emlékeztette a résztvevőket: Magyarország határozott szándéka, hogy a horvát csatlakozási tárgyalásokat a 2011-es magyar elnökség alatt lezárja. "Gratulálunk Horvátországnak az eddigi teljesítményéhez, és biztosítani szeretnénk afelől, hogy a magyar elnökség minden támogatást meg fog adni annak érdekében, hogy a nyugat-balkáni szomszédunk mielőbb az Európai Unió teljes jogú tagja legyen" - jelentette ki hozzászólásában Pelczné Gáll Ildikó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.