Egészség

Hatvanéves rendelőből 21. századit varázsolnak az Acél utcában

Hatvanéves rendelőből 21. századit varázsolnak az Acél utcában

2010. december 15., szerda
Hatvanéves rendelőből 21. századit varázsolnak az Acél utcában

Korszerűtlen, kényelmetlen és idejét múlt rendelőt újítanak fel Szegeden. Ez a város egyetlen olyan rendelője, ahol a betegek egy helyen elérik az összes alapszolgáltatást. Az Acél utcai rendelő kívül, belül megújul, akadálymentes, korszerű és szép lesz.

Új várókat, vizes blokkokat, babakocsi- és bicikli tárolót is alakítanak ki, építenek liftet, kicserélik a nyílászárókat és hőszigetelik az épületet. A beruházás összesen 65 742 000 millió forintba kerül, amelyből 49 232 000 forint támogatást biztosít az Európai Unió – mondta el sajtótájékoztatóján

Kozma József

a szegedi önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottságának elnöke. Az épületben négy orvos rendel: körzeti, gyermek- és fogorvos. A rendelők a jelenlegi állapotukban, méretükben és kialakításukban sem felelnek meg a hatósági előírásoknak. Nem akadálymentesek és rossz műszaki állapotban vannak. Már pedig a város számára nagyon fontos ez az épület, mert ez az egyetlen olyan városrész, ahol egy helyen megtalálnak a betegek minden alapellátást. Bár az épületet még az 1950-es években építették és a legtöbb munkát a helyiek társadalmi munkában végezték, a felújítás kivitelezője szerint nincs annyira rossz műszaki állapotban. De ahhoz, hogy a 21. századi elvárásoknak megfeleljen, kiverték a falakat, új helyiségeket alakítanak ki, megújul a villamos hálózat és a fűtési rendszer is sokkal gazdaságosabb lesz – mondta a kivitelező Ipszolg ’96 Kft. ügyvezetője

Kiss Ernő

. A tervek szerint a felújítás után is megmarad a négy rendelő. A két háziorvosi rendelő a földszinten, míg a kisebb betegforgalmat bonyolító gyermekorvosi és fogorvosi rendelők az emeleten kapnak helyet, ahová a babakocsis anyukák és a mozgáskorlátozottak lifttel is fel tudnak majd menni. A vakok és gyengén látók számára a burkolaton olyan felületet alakítanak ki, amely segíti a tájékozódásukat. A helyiségek bejárati ajtóit küszöb nélküliekre cserélik, hogy az ne akadályozza a közlekedést. Az épület főbejárata mellett lesz egy fedett babakocsi tároló és mellette kerékpártárolót is építenek. Felújítják és szigetelik az épület homlokzatát is, valamint az elavult acélszerkezetű külső nyílászárókat új, alumínium, illetve műanyag, hőszigetelő üvegezésű ablakokra és ajtókra cserélik. Az átalakítást 2010. december 13-án kezdik el, és várhatóan 2011. április 30-ra el is készül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.