Közélet

Fagyveszélyben a hajléktalanok + VIDEÓ

Fagyveszélyben a hajléktalanok + VIDEÓ

2010. december 29., szerda
Fagyveszélyben a hajléktalanok + VIDEÓ
Bár a nappali hőmérséklet mínusz három Celsius-fok, szerda éjjel akár mínusz tizenöt fok alá is csökkenhet, mely fokozott veszélyt jelent a hajléktalanok számára. A napokban bekövetkezett zord téli időjárás próbára teszi a hajléktalanok tűrőképességét. A számukra biztosított szállóra kevesen térnek be, mert - mint mondják - féltik a számukra nélkülözhetetlen tárgyaikat, mint például a meleg kabát, vagy a cipő. "Sajnálatos, hogy az azonos sorsú emberekből már hiányzik az összetartás" - mondja beszélgetőpartnerem, András. Az ő helyzete szerencsésnek mondható, mert barátokra lelt, velük megosztja lakhelyét. Fontos hogy az ember ne egyedül éljen az utcán. Nem csak azért, hogy legyen kihez szólni, hanem azért is, mert ha a „lakásukat” el kell hagyni, valaki mindig ott marad őrködni, védelmezni azt egy esetleges illetéktelen foglaló elől, amire a téli időszakban sűrűn van példa. A nappalok és éjszakák nagy részét odújukba bevackolva töltik. A legnagyobb veszélyben azok a hajléktalanok vannak, akiknek nincs megfelelő téli öltözetük, vagy betegek. A szociális munkások időről időre végigjárják az ismert helyeket, ahol bizonyossággal hajléktalanok élnek. A felkínált meleg öltözetet ugyan elfogadják, az orvosi segítségnyújtást viszont az esetek nagyobb százalékában elutasítják. Ennek oka a már fent említett félelmek lehetnek. Ennek ellenére mégis azt javasolják, ha az utcán elesett, legyengült embert látunk, értesítsük a hajléktalan-ellátással foglalkozó szervezetek valamelyikét. Ezzel talán egy életet mentünk meg.

Diszpécserszolgálatok telefonszámai:

Kecskemét (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye) Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Regionális Diszpécserszolgálat, 76/485-582. Budapest (Budapest, Pest megye) Menhely Alapítvány Diszpécserszolgálat, Budapest 1/338-41-86, Tatabánya (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye) Utcai Szociális Segítők Egyesülete, Közép–Dunántúli Regionális Diszpécserszolgálat, 34/511-028, Zalaegerszeg (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye) Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete, Regionális Diszpécserszolgálat, 92/323-000, Pécs (Baranya, Somogy, Tolna megye) Támasz Alapítvány Dél-Dunántúli Regionális Diszpécserszolgálat, 72/233-169, Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megye) Magyar Vöröskereszt Észak-Magyarországi Regionális Diszpécserszolgálat, 46/323-260, Nyíregyháza (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) Periféria Egyesület Észak-Alföldi Regionális Diszpécserszolgálat, 42/504-618, A diszpécserszolgálatok és a hajléktalanellátók működésével kapcsolatos információk megtalálhatók a www.diszpecserportal.hu oldalon, valamint a www.hajlektalan.info weblapon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.