Közélet

Ez változik 2011-ben

Ez változik 2011-ben

2010. december 31., péntek
Ez változik 2011-ben

Tizenhat százalékos személyi jövedelemadó és családi adózás, nyugdíjpénztári törvény és új médiaszabályozás, kormányablakok és tartalékos katonák - összegzi a jövő évi változásokat az InfoRádió.

Egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó-rendszer lép életbe az új évvel. A gyermeket nevelőknek emellett nagy segítség a családi adórendszer bevezetése, amelynek értelmében az adóalanyok bruttó keresetüktől és gyermekeik számától függően mentesülnek az adófizetés alól. A gyermek-vállalás további ösztönzésére a kormány kettőről három évre emelte a gyes időtartamát. Az adórendszer mellett a személyi jövedelemadó-bevallás is egyszerűsödik. Az idei jövedelmek bevallásakor az eddigi 36 oldalas nyomtatvány helyett csupán 12 oldalas nyomtatványt kell kitölteniük az adózóknak. Az adóváltozásokhoz tartozik, hogy húszról tizenhat százalékra csökken a kamatadó. A minimálbér viszont nő, tehát már havi 78 ezer forint, a garantált bérminimum pedig havi 94 ezer forint lesz. Akinek a közszférában a minimálbér-emelés miatt csökkenne a jövedelme, az kompenzációt kap. Átalakul a közfoglalkoztatási rendszer, így idén legalább 30 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie annak, aki jövőre, bármilyen ellátásban szeretne részesülni. Kedvezményessé válik a nők részmunkaidős foglalkoztatása is, hiszen azok a munkaadók, akik készek részmunkaidős állást adni nőknek, az eddigi 27 százalékos tb-járulék helyett mindössze 20 százalékos járulékot kell fizetni utánuk. Szintén a nőket érintő változás, hogy jövőre már minden nő nyugdíjba mehet 40 év munkaviszony után. A nyugdíjak egyébként 3,8 százalékkal emelkednek, a magánnyugdíj-pénztári tagok pedig 2011 január 31-ig választhatnak, hogy a munkaadójuk által befizetett járulékot elvesztve megtartják pénztári tagságukat, vagy átlépnek az állami nyugdíjrendszerbe. Életbe lép a 98 százalékos végkielégítési különadóról alkotott szabály, amelynek értelmében a 2005 óta kapott végkielégítésekre állami vezetők esetében 2 millió fölött, a közszféra munkavállalói esetében 3,5 millió forint felett 98 százalékos adót kell fizetni. Mindemellett életbe lép az új médiatörvény, amelynek hatálya kiterjed a hírportálokra és az internetes újságokra is. Szintén az év elejétől nyitja meg Magyarország a lehetőséget a határon túli magyarok számára, hogy kettős állampolgárságot szerezzenek. A korrupciógyanús ügyekben az ügyészség titkosszolgálati eszközöket is igénybe vehet, kétezres létszámmal megalakul a honvédség tartalékos rendszere. Mindezen felül fél évig Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke. (Forrás:

InfoRádió

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.