Gazdaság

Életképes határ menti tanyák

Életképes határ menti tanyák

2010. december 16., csütörtök
Életképes határ menti tanyák

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. vajdasági partnerével, a zentai Kertészek Egyesületével közös, az Európai Unió által támogatott, határon átnyúló együttműködési programba kezdett. A "Fenntartható tanyai gazdálkodási modell a magyar-szerb határ menti térségben" projekt nyitókonferenciáját a minap a Gabonakutatóban tartották meg.

A bemutatkozó előadásokból kitűnt, hogy a HU-SRB/0901/214/108 számú projektmunka központjául olyan 3-3 tanyát jelöltek ki a Homokhátságon és Vajdaságban, melyekben a megközelítően 350 ezer eurós összköltségű pályázat keretében korszerű, környezetbarát és piacképes termelést alakítanak ki. A tanyák működési profiljuk szerint a növénytermesztést, az állattenyésztést (különös tekintettel az őshonos növényekre és állatokra) és a turizmust modellezik. Ezeken a helyszíneken több mint 25 szakértő végez felméréseket és fejlesztéseket. Az így képződött termékeket minősítve és védjeggyel ellátva bocsátják piacra, megvizsgálva azt, hogy az eltérő magyarországi és vajdasági gazdasági környezetben hogyan lehet a vidéki gazdálkodást gazdaságosabbá tenni. A tapasztalatokat, eredményeket helyszíni nyílt napokon teszik közkinccsé, s végezetül a szakmai munkát prezentáló összefoglaló tanulmányt átadják mindkét ország Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.