Kultúra

Egyiptomban vendégszerepel a Szegedi Kortárs Balett

Egyiptomban vendégszerepel a Szegedi Kortárs Balett

2010. december 24., péntek
Egyiptomban vendégszerepel a Szegedi Kortárs Balett

Egyiptomban vendégszerepel január közepén a Szegedi Kortárs Balett társulata, az afrikai turné a magyar uniós elnökséghez kapcsolódó kulturális rendezvénysorozat része lesz.

A szegedi táncosok a kairói és az alexandriai operában lépnek föl összesen három alkalommal - mondta

Juronics Tamás

, az együttes Kossuth-díjas művészeti vezetője az MTI-nek. Az egyiptomi közönség a társulat egyik tíz éve készült produkcióját, a

Carl Orff

kantátájára 2001-ben koreografált Carmina Burana című egyfelvonásos táncjátékot és az együttes legújabb előadása, a Testek filozófiája című darab egyik felvonását láthatja. Juronics Tamás elmondta: a társadalmi kérdésekről és az emberi kapcsolatokról a mozdulatok nyelvén szóló új produkció tipikus utazó darab: a táncosok lényegében díszlet nélkül, minimális jelmezben - az általuk játszott fogalmakat jelölő pólókat viselve - lépnek a színpadra. Így a vendégszereplés e része nem is okozott logisztikai problémát, annál inkább a Carmina Burana egyiptomi bemutatója. Az együttes életében megszokott feladat a fellépéshez szükséges kellékek szállítása, a díszletek Afrikába hajóztatása azonban olyan költségekkel járt volna, melyet egyik fél sem tudott vállalni.

Molnár Zsuzsanna

díszlettervező ezért Egyiptomba utazott, ahol újra legyártják a Carmina Burana díszleteit, s így a kairói és az alexandriai közönség is az eredeti látványban gyönyörködhet a vendégjáték során.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.