Kultúra

Eddig ismeretlen dokumentum került elő a titokzatos gyűjteményről

Eddig ismeretlen dokumentum került elő a titokzatos gyűjteményről

2010. december 14., kedd
Eddig ismeretlen dokumentum került elő a titokzatos gyűjteményről

Eddig ismeretlen dokumentum került elő a titokzatos hódmezővásárhelyi Wiener-gyűjteményről. A felbukkanó iratnak köszönhetően a kutatók immáron többet tudhatnak a kalandos életet befutó Wiener Tibor legendás kollekciójáról.

Wiener

néprajzi és képzőművészeti gyűjteménye a harmincas években országos hírű volt, a későbbiekben viszont a gyűjtemény több darabja egy rákospalotai pincében várta sorsa jobbra fordulását.

Nagy Imre

művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója úgy gondolja, a nemrég előkerült 1949-es keltezésű irat abban nyújt segítséget a kutatók számára, hogy legalább azt tudni lehet, egykoron mennyi műtárgy volt része a Wiener-gyűjteménynek, ezáltal talán a kollekció még kallódó darabjai is előkerülhetnek. Wiener Tibor apai ágon francia, anyai ágon régi magyar családból származott. Kánonjogi doktorátusát 1915-ben Bécsben szerezte, ott végezte teológiai tanulmányait is. 1925-ben érkezett Vásárhelyre, ő lett a helyi görögkeleti egyház papja. Wiener néprajzi és képzőművészeti gyűjteménye a harmincas években országos hírű volt, sokan látogatták. Többek közt

Radnóti Miklósnak

és

Erdei Ferencnek

is bemutathatta a kollekciót. A műgyűjtő családját a második háború elől külföldre menekítette, ő pedig gyűjteményével Rákospalotára menekült. 1962-ben Amerikába utazott családja után, de az ottani életmód számára elfogadhatatlan volt, így 1964-ben visszatért. A gödöllői szociális otthon lakójaként halt meg 1978-ban. A hetvenes években az alkotások több darabja egy rákospalotai pincében került elhelyezésre.

Dömötör János

, néhai vásárhelyi múzeumigazgató évekig tartó kutatómunkájának és a megfelelő hatóságoknál kifejtett erőfeszítéseinek eredményeként ezek a képzőművészeti alkotások végül 1989-ben kerültek a Tornyai János Múzeum gyűjteményébe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.