Kultúra

Borban az igazság

Borban az igazság

2010. december 23., csütörtök
Borban az igazság
Sorozatunkkal azoknak szerettünk volna útmutatást adni, akik most ismerkednek a borokkal, a borok ízvilágával. Bemutattuk a borkóstolás szabályait, a felszolgálás és a bor tárolásának fogásait. Megismerkedhettek a borok íz- és színvilágával, az egyes borfajtákkal, a hazai bortermő vidékekkel. Reméljük, hogy sorozatunk végén sokan szerettek bele a borok világába, és már szakértőként tudják majd barátaikkal végigkóstoltatni házi vinotékájukat, vagy bátran el tudnak menni egy-egy borkóstoló-rendezvényre.Borlexikon Először megismerhettük a legfontosabb kifejezéseket, melyek a bor világában történő eligazodást segítik. „Borban az igazság” Ezt követően a bor történetét, hazai elterjedését és készítésének titkait ismerhettük meg és megtudhattuk, hogy melyik borhoz, milyen poharat illik használni. Bor a pohárban Megismerhettük a borok legalapvetőbb látvány, illat és íz jellemzőit. Kóstoljunk bort A borkóstolás szabályai is igen szerteágazóak, és nem árt ismerni a „borillemet” is. Bortípusok Ízlik vagy nem? Sokaknak egyedül ez a két szempont létezik, ha borválasztásra kerül sor. Borászati szempontból természetesen ennél sokkal kevésbé szubjektív, viszont jóval szélesebb a csoportosítási skála. A bor felszolgálása A kulturált borfogyasztás lényege a fogyasztás módja, mennyisége és választéka. A bor szépségeinek élvezetéhez nemcsak jó bor kell, hanem némi ismeret is szükségeltetik. A felszolgálás hőmérséklete, a borok tárolása, eltarthatósága mind-mind fontos kérdés. A fehérbor Fehérbort gyakorlatilag minden szőlőfajtából lehet készíteni. De melyek is ezek a fajták? A vörösbor és a rozé Vörösbort csak fekete-kékszőlőből lehet készíteni. A fehérborokkal ellentétben, ahol a szőlőszem héja csak dekoratív szerepet játszik, itt a héj kiemelkedő fontosságú. Milyen vörösborfajták vannak? Vinotéka otthon Ha vendéget fogadunk, akkor a lakóhelyünkre, de legalább a hazánkra jellemző bort illik az étkezéshez, köszöntéshez vagy a beszélgetéshez ajánlani. Ehhez otthon egy kisebb borkészletet kell tartanunk, amit vinotékának nevezünk. Hogyan is kell ezt kialakítani? A bor és az egészség A magyar borok közül a somlói és a tokaji is szerepel a gyógyszerkönyvekben. A patikákban ma is láthatók olyan régi porcelántégelyek, melyeken olvasható a nevük. A bor gyógyító hatásáról már az ókorban könyveket írtak.

Magyarország borvidékei

Magyarország Európa tradicionális bortermelő országai közé tartozik. Gyakorlatilag az ország egész területe bortermő vidék. A talajnak és a klímának, illetve ezek változatos voltának köszöntető az a tény, hogy ez a kicsiny kis ország 22 borvidéket mondhat magáénak. A Csongrádi, a Hajós-Bajai, a Kunsági, és az Ászár-Neszmélyi borvidék A Badacsonyi, Balatonfüred-Csopaki és a Balatonfelvidéki borvidék Az Etyek-Budai, a Móri, a Pannonhalma-Sokoróaljai és a Somlói borvidék A soproni, a balatonboglári, a mecsekaljai és a szekszárdi borvidék A Villányi, a Bükkaljai és a Mátrai borvidék Az Egri és a Tokaj-Hegyaljai borvidékA Balatonmelléki és a Tolnai borvidék

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.