Közélet

Boldogságfalva szeretetkonyhája a Mars téren

Boldogságfalva szeretetkonyhája a Mars téren

2010. december 29., szerda
Boldogságfalva szeretetkonyhája a Mars téren
A Boldogságfalva Közhasznú Alapítvány Szeretetkonyhája szerdán délután mintegy ötszáz adag ételt osztott ki szociálisan hátrányos helyzetű embereknek a Mars téri buszpályaudvar szomszédságában. A rászorulók vegetariánus székelykáposztát sajttal és hideg ételcsomagot kaptak. Hazánkban ha ezt a szót halljuk, hogy ingyenkonyha vagy ételosztás, akkor többnyire a vallási vagy karitatív szervezetek nagyobb ünnepek előtti megmozdulásai vagy egy-két önkéntes ételosztó egyesület rendszeres tevékenysége jut eszünkbe. Ha a történelem távlatába tekintünk vissza, akkor azt látjuk, hogy ingyenkonyhák többnyire a háborúk idején, vagy épp azok után működtek, amikor a lakosság nagy része erősen nélkülözött. A világ tőlünk keletre eső felén viszont az étel másokkal való megosztása nem kötődik feltétlenül ínséges időkhöz, s nem is megy furcsaságszámba, hanem a hétköznapok része. Az indiai templomok mellett rendszeres ingyenkonyhák üzemelnek, s ez az intézmény gondoskodik a zarándokok ellátásáról, de szívesen látnak minden rászorulót egy tál egyszerű és laktató ételre.
„Ha már ebbe a világba kellett megszületnem, akkor szeretném hasznosan eltölteni jelenlegi életemet. Legyen a munkám mások számára is fontos és hasznos tevékenység.” Szalma Róbert kanálforradalmár
Ott magától értetődő, s természetes, itt nálunk viszont sokan idegenül szemlélik ezt a dolgot vagy szégyellnivalónak tartják ételért sorba állni. Pedig akár mi is rászorulhatunk erre egyszer. Vajon hányan gondolnak arra étkezésünk során, hogy kik és mennyien éheznek rendszeresen környezetükben? A valóság nap mint nap szembesít – akár az utcán, akár a híradások vagy a segélykérő felhívások révén – bennünket azzal a ténnyel, hogy rengeteg nélkülöző él hazánkban, de még több szerte a világban. Problémájukat természetesen megoldani nem tudják, de egy picivel megpróbálnak hozzájárulni ahhoz, hogy jobb legyen az életük. „Ezek a gondolatok fogalmazódtak meg bennünk, amikor elhatároztuk, hogy heti rendszerességgel, ingyenes meleg étel osztását szervezzük meg Szegeden” – mondta el portálunknak Szalma Róbert, az alapítvány vezetője. „Főként egyedül élő vagy hozzátartozók nélküli idős, mozgásában korlátozott vagy fogyatékossággal élő embereknek és olyan nagycsaládban élőknek segítünk, ahol egyedüli szülő, gondviselő, vagy eltart van.” Ha a rászorulók ételt kapnak, akkor az sem elhanyagolható szempont, hogy ez az étel egészséges és finom is legyen. A Boldogságfalva ingyenkonyháján ezért elsősorban vegetáriánus módon, egészséges azaz vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, lehetőség szerint évszakhoz igazodó hozzávalókból készítik a hazai ízvilágot idéző ételeiket. A Boldogságfalva Közhasznú Alapítványról és a Szeretetkonyháról bővebben weboldalukon olvashatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.