Közélet

Az ombudsman már 2009-ben figyelmeztetett a helyközi buszjáratokon állva utaztatás veszélyeire

Az ombudsman már 2009-ben figyelmeztetett a helyközi buszjáratokon állva utaztatás veszélyeire

2010. december 15., szerda
Az ombudsman már 2009-ben figyelmeztetett a helyközi buszjáratokon állva utaztatás veszélyeire

Három halottat követelt egy személyautó és egy busz balesete december elején, Szeged közelében. A tragédiát sajtójelentések szerint a személygépkocsi gyorshajtó sofőrje okozta, de a Tisza Volán autóbuszának két utasa is meghalt. Ők állva utaztak a zsúfolt járművön. A busztársaság nem tartja magát felelősnek, az ombudsman azonban 2009-es jelentése után ismét figyelmeztet a veszélyekre.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa,

Szabó Máté

most arra emlékeztet, hogy már egy tavalyi vizsgálatáról kiadott jelentésében felhívta a figyelmet a távolsági (helyközi) buszközlekedésben részt vevők visszatérő panaszára, az utasbiztonság szempontjából komoly kockázati tényezőre: a nagy utasforgalmú járatokon a zsúfolt időszakokban a Volán helyenként az ülőhelyek számánál több menetjegyet értékesít, még akkor is, amikor az autóbuszon állóhely nincs kialakítva. A jelentés kitért arra is, hogy a szolgáltatást igénybevevő akár több száz kilométeres távolságot is utazhat autópályán, nagy sebességgel, ülőhely nélkül, az utasbiztonság alapvető feltételeinek hiányában komoly baleset- sőt életveszélynek kitéve. Az ombudsman jelentése megállapította, hogy a Volán társaságok belföldi távolsági (helyközi) forgalomban közlekedő, menetrend szerinti autóbuszjáratainak "Utazási feltételei" nem szabályozzák megfelelően az álló utasok szállítását, az álló utasok szállítására is jogosult autóbuszokon a személyszállítás pontos feltételeit, az állóhelyek biztonsági kialakításának, illetve a biztonsági övek használatának szabályait, a törvény pedig minderről nem rendelkezik kötelező érvénnyel. Szabó Máté 2009-ben minderre már felhívta a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter figyelmét. Felkérte őt, kezdeményezze a jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatát annak érdekében, hogy ez az utasbiztonság szempontjából kirívó szabályozási hiányosság megfelelő jogalkotással orvosolható legyen. Érdemi változtatás azonban ezidáig nem született.

Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.