Közélet

Az ATIKÖVIZIG az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről

Az ATIKÖVIZIG az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről

2010. december 6., hétfő
Az ATIKÖVIZIG az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről

Vasárnap számottevő csapadék nem hullott a Tisza vízgyűjtőjén. A hegyvidéki területeken, a korábbi napok havazásaiból keletkezett hótakaró - a Körös vízgyűjtőjét kivéve - az időszaki sokéves átlag feletti. Az időjárás-előrejelzés szerint a következő napokban nyugat felől enyhe, nedves levegő áramlik fölénk. A holnap estig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban általában 5-15 mm között alakul. Szerdán, csütörtökön is többször és többfelé várható csapadék. A csütörtökig összességében a vízgyűjtő legnagyobb részén 20-25 mm csapadékra lehet számítani.

Árvízhelyzet

Az elmúlt napok csapadékai a Tisza vízrendszerében kisebb-nagyobb áradásokat váltottak ki. Az ATIKÖVIZIG a Hármas-Körös áradó tendenciájára való tekintettel december 6-án 10 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Papgát és Öcsöd körzetében. Az Alsó-Tisza jelenlegi áradása a következő napokban fokozatosan mérséklődni fog, az I. fokú készültségi szint elérése ebből az árhullámból nem valószínű. A Kiskörei vízlépcsőnél megszüntetett duzzasztás miatt az Alsó-Tiszán a következő napokban változó mennyiségű uszadék megjelenésére kell számítani.

Belvízvédelem

Jelenleg a délkeleti régióban 71 650 ha van belvíz alatt, melyből a vetés területek nagysága 24 100 ha, a szántóterületé 21 250 ha. Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén a belvízmentesítésben jelenleg 31 db üzemelő szivattyútelep II. fokú belvízvédelmi készültség mellett, 4 millió 261 ezer m3 belvizet emelt át az elmúlt napon a főbefogadó folyókba, a közbenső átemelők 357 ezer m3 belvizet emeltek át. A védekezésben 186 fő vett részt. A tegnapi napon Igazgatóságunk a gyulai környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) kérésére, a Békésszentandrási szivattyútelepükön kiépítendő provizóriumhoz különböző alkatrészek (csövek, idomok) átadásával nyújtott segítséget. A belterületek belvízmentesítésének elősegítése érdekében az ATIKÖVIZIG 28 db munkagéppel, több helyszínen folytat vízfolyást gátló beavatkozást a főcsatornákon. II. fokú belvízvédelmi készültség mellett végzi belvízvédekezési tevékenységét a Szeged és Környéke, a Tisza-Marosszögi, a Szentes és Környéke, a Csongrád és Környéke, a Tisza-Kunsági és a Dél-Békés megyei Vízgazdálkodási Társulat.

I. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben 13 településen:

Apátfalva, Bordány, Deszk, Felgyő, Forráskút, Kiszombor, Makó, Mindszent, Nagymágocs, Pitvaros, Szatymaz, Szank és Szentes településeken.

II. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben 23 településen:

Balástya, Baks, Csongrád, Derekegyház, Domaszék, Gátér, Harkakötöny, Kistelek, Kiskunmajsa, Kövegy, Kunszentmárton, Mezőhegyes, Mórahalom, Orosháza, Ópusztaszer, Pálmonostora, Pusztaszer, Szegvár, Székkutas, Tömörkény, Újszentiván, Üllés és Zákányszék településeken.

III. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben

Csanádpalota és Csanytelek településeken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.