Bulvár

Árvízvédelmi készültség további 200 kilométeren

Árvízvédelmi készültség további 200 kilométeren

2010. december 28., kedd
Árvízvédelmi készültség további 200 kilométeren

Csaknem kétszáz kilométerrel növekedett keddre a két nappal korábbihoz képest a folyók fővédvonalain az árvízvédelmi készültség hossza, a Körösök tovább áradnak, a Tiszán Szolnoknál egy hét múlva várnak újabb tetőzést a szakemberek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint árvízvédelmi készültség 2293 kilométeren van. Harmadfokú a készültség 478 kilométer fővédvonalon, a Tiszán a Kiskörei tározó és Csongrád-nagyrévi szakaszai között, a Hortobágy-Berettyó és a Zagyva alsó szakaszán. Másodfokú készültséget rendeltek el 899 kilométeren, a Tiszán alsó szakaszán, a Lónyay-főcsatorna, a Kraszna, a Hármas-Körös, a Hortobágy-Berettyó, a Sajó szakaszain; 916 kilométeren - a Tisza felső szakaszán, a Berettyón, a Bodrog, a Hármas-Körös, a Hortobágy-Berettyó, a Kraszna, a Sajó, a Tarna, a Sebes-Körös, a Takta, a Túr és a Zagyva szakaszain, valamint mellékfolyásain - elsőfokú a készültség. A Közép-Tiszán intenzív jegesedésre számítanak a szakemberek a következő napokban, a folyó hamarosan újra áradásnak indul.

Lovas Attila

, a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védelemvezetője az MTI-nek azt mondta, az elmúlt 24 órában a Tisza felső vízgyűjtőin összességében nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, de helyenként 12 millimétert meghaladó értéket is mértek. A Tisza újabb árhulláma Vásárosnaménynál 677 centiméterrel tetőzött hétfőn, a kora hajnali órákban. Ugyanott kedd reggelre 3 centimétert apadt a folyó. A Tisza felső szakaszairól érkező árhullám Kiskörénél egy-másfél nap múlva 790 centiméter, Szolnoknál két-három nap múlva 820 centiméter közelében megfordítja a folyó addigi apadását. Előbbi település közelében az előzetes számítások alapján 800 és 830 centiméter között január 3-án, a megyeszékhely térségében 820-850 centiméteres szinten január 4-én tetőzik majd. A Fekete- és a Fehér-Körös kivételével a Hármas-Körös és összes mellékfolyója tovább árad. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az árvíz és a belvíz elleni védekezésben 616-an vesznek részt. Az észak-magyarországi folyók vízgyűjtőin az elmúlt 24 órában nem esett jelentősebb csapadék, szerda reggelig főként az északi és a keleti területeken várható havazás, hózápor, mennyisége területi átlagban 1-2 milliméter körül alakul.

Csont Csaba

, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője azt mondta, a következő héten egyre hidegebb és nagyrészt száraz időjárás várható, így az árhullámok vízutánpótlása jelentősen csökken majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.