Közélet

Elhúzódó védekezésre számítanak az árvíz miatt

Elhúzódó védekezésre számítanak az árvíz miatt

2010. december 15., szerda
Elhúzódó védekezésre számítanak az árvíz miatt

A magyarországi folyókon levonuló árvíz várhatóan egy, másfél hét múlva hagyja el az országot, de a vízügyi szakemberek a belvízzel elöntött területeken is hosszan elnyúló, stagnáló védekezésre számítanak.

A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság szerdán, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy az árhullám tartósságával párhuzamosan növekszenek a védekezési feladatok. A vízügyi szakemberek és közmunkások feladatát fakadóvizek és csurgások is nehezítik a kellemetlen időjárás mellett. A Tisza szerdán Tokaj térségében, míg a Bodrog Sárospataknál tetőzik. A Felső-Tiszán már megkezdték az árvízi károk felmérését, a folyó középső részén kialakult árvízhelyzet pedig egyelőre nem indokolja a tiszaroffi tározó megnyitását, noha a szakemberek megvizsgálják ennek a lehetőségnek az esetleges hatásait - írták. Az igazgatóság összegzése szerint szerdán a Tiszán több mint 440 kilométer hosszon harmadfokú az árvízvédelmi készültség, a folyó vízszintje Tokajnál 838 centiméteren tetőzött. A hideg idő és a lefagyások miatt egyelőre nem romlott tovább a belvízhelyzet, de összességében már így meghaladhatja a tízezer négyzetkilométert a mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület nagysága. A szakemberek szerint az elöntések a hét közepére lefagytak, a belvízzel borított területeket pedig 2-5 centiméter vastag hó fedi, ami azt jelenti, hogy olvadáskor várhatóan tovább nő majd a vízzel elárasztott földek nagysága.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.