Közélet

A Vajdaságban népszerű a kedvezményes honosítás

A Vajdaságban népszerű a kedvezményes honosítás

2010. december 29., szerda
A Vajdaságban népszerű a kedvezményes honosítás

A Vajdaságból már több ezren jelezték, hogy kérelmezni fogják a magyar állampolgárságot, az ügyintézési időpontok már tavaszig beteltek - adta hírül az InfoRádió. Sokan érzelmi okból szeretnének a szerb mellett magyar állampolgárrá is válni.

A belgrádi magyar nagykövetség és a szabadkai magyar konzulátus tájékoztatása szerint eddig több mint hétezer vajdasági magyar jelezte, hogy szeretné megszerezni a magyar állampolgárságot. Ez azt jelenti, hogy áprilisig már foglaltak az ügyintézési időpontok, a kérvényeket azonban továbbra is fogadják, és a magyar illetékesek azt ígérik, hogy az átvett kérelmeket négy hónapon belül feldolgozzák. Az itteni magyar sajtó hangsúlyozza, hogy a kettős állampolgárság megszerzésének kérelmezése nincs határidőhöz kötve, az év folyamán tehát bármikor kérni lehet azt. Az ügyintézésben sok segítséget várnak a Vajdaságban működő magyar irodáktól, de a szabadkai magyar konzulátus illetékesei úgy látják, hogy abban jelentős szerepet vállalhatnak a vajdasági és a magyar testvérvárosok. Ezek megszervezhetik a kérelmezők csoportos utazását, így a testvértelepülések ügyintézői felkészültek várnák őket. A határ mentén élőknek azt javasolják, hogy Magyarországon, a jegyzői hivatalokban vagy a bevándorlási hivatal igazgatóságain nyújtsák be a kérelmet. A felmérések szerint a többség, főleg az idősebbek, érzelmi okból kéri a kettős állampolgárságok, mert azt szeretnék, hogy Szerbia, a külvilág és Magyarország is elismerje magyar származásukat. A fiatalabb nemzedéket az uniós "csatlakozás", és a munkavállalási lehetőségek bővülése motiválja. (Forrás:

InfoRádió

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.