/

A legendás egyetemi színpad tagjai is Geréb Ágnes mellett

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“Beszélő” címmel a szegedi Grand Café Mozi és Kávéház termében 2010. december 11-én, szombaton 17 órakor a legendás, Paál István által vezetett Szegedi Egyetemi Színpad tagjainak estjén beszélgetést tartanak Geréb Ágnes barátai, egykori csapattársai, hogy kifejezzék melléállásukat jelenlegi méltatlan helyzetében.

Paál István, ahogyan barátai nevezik, Isti, 1965-1974-ig művészeti vezetője volt a Szegedi Egyetemi Színpadnak. Dúró Győző Jászai-díjas dramaturg megfogalmazásában a „teremtő rendező” sajátos munkamódszerével saját csapatot állított fel, erős közösséget hozva létre.
A méltán híres szegedi egyetemista csoport kiemelkedő és nagy hírnévre szert tevő munkái voltak az Óriáscsecsemő (1969), a Kőmíves Kelemen (1971) és a Petőfi-rock (1973).
Kőmíves Kelemen című előadásukkal a lengyelországi Wroclavba is eljutottak, ahol a kor meghatározó rendezőjével, Grotowskival is megismerkedtek, kivívták elismerését.
Paál István 1998-as tragikus halála után sem szűnt meg az összetartozás egykori csoportjában, s él a mai napig. A hamvasi értelemben „szakrális szubjektumnak” nevezhető rendező összekovácsoló hatása örök életű.
Ennek a közösségnek volt tagja egyetemista éveiben a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Geréb Ágnes bába. A helyzet megdöbbentő és méltánytalan. Bárki, bárhogyan is gondolkodik az otthonszülés gyakorlatáról, tény, hogy hasonló esetekben sehol a világon nem bántak még ilyen embertelenül bábával, ahogyan azt a brit bábaszövetség is megírta nyilvános levelében. Ábrahám László jogász a Kékfény adásában említette a „kettős mérce” jelenlétét az ügyben, hiszen ha orvosi praxisban történik haláleset, szakmai bíráló bizottság elé kerül az ügy és nem büntető perre. Börtönbe zárásra pedig még sosem volt példa.
Ennek kapcsán egykori pályatársai lépnek színpadra, állást foglalva saját gondolataikkal, versekkel, prózai művekkel.

Az est meghívott vendégei:
Árkosi Árpád, Dózsa Erzsébet, Dúró Győző, Fehér Ildikó, Kohler Katalin, dr. Krékits József, Papp László, Solténszky Tibor, Szerényi László, Varga Gyula, Vági László
Szervező: Kovács Anita Anna

Default thumbnail
Előző sztori

Teke: BL-visszavágó szombaton a Belgrád ellen

Következő sztori

Idén is lesz ópusztaszeri karácsony

Legutóbbi hasonló cikkek