Közélet

3179 négyzetkilométernyi terület belvíz alatt

3179 négyzetkilométernyi terület belvíz alatt

2010. december 10., péntek
3179 négyzetkilométernyi terület belvíz alatt

Országszerte már 3179 négyzetkilométernyi területű földet árasztott el a belvíz; Magyarország folyóinak fővédvonalain 1613 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség - közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság csütörtökön az MTI-vel.

Az Alföld keleti részét 5-10 milliméter csapadék érte, így a belvízzel borított területek nagysága Magyarországon már meghaladta az öt Balatonnyi területet. A belvízzel borított területekből 1720 négyzetkilométer a vetés-szántó. A teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület nagysága meghaladja a 4000 négyzetkilométert - olvasható az igazgatósághoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs által az MTI-hez eljuttatott közleményben. Csütörtökön 2945 négyzetkilométernyi területet borított belvíz az országban. A közlemény szerint mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén - az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 79 szakaszon - van belvízvédelmi készültség, ebből 16 szakaszon első-, 44 szakaszon másod-, 19 szakaszon (Zala, Kis-Balaton vidékén, Közép- és Dél-Alföldön) harmadfokú a védekezés. Csütörtökön 177 szivattyútelep és 38 szállítható szivattyú 28,5 millió köbméter belvizet emelt át a befogadókba, 1119 ember vett részt a védekezési munkálatokban; 59 belvíztározóban 81,1 millió köbméter belvizet tárolnak. Jelenleg 198 településen van belvízvédelmi készültség, 19 településen harmadfokú - olvasható. Mint írták, a következő napokban a hideg, száraz időjárás miatt átmenetileg csökkenhet az összegyűlő víz mennyisége a csatornákban, de továbbra is "rendkívüli belvízre kell számítani" ezen a télen. A tájékoztató szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjére az elmúlt napokban rendkívüli mennyiségű csapadék hullott. Négy nap alatt Kárpátalján átlagosan 116 milliméter eső esett (volt, ahol 243 millimétert is mértek), hazai területen és Erdélyben pedig átlag 23 milliméter csapadék hullott. A lehullott csapadék hatására heves árhullám indult meg a Tiszán. A tiszabecsi határszelvényben egy nap alatt több, mint három méteres vízszintemelkedés következett be. Az intenzív áradás hatására a Tiszabecs-Vásárosnamény közötti szakaszon csütörtök este már harmadfokú készültséget kellett elrendelni. A Szamos és a Bodrog is árad. A Bodrogon harmadfokú készültségi szint elrendelése várható, ami Tokaj térségében tartós harmadfokú készültséget idézhet elő. Jelenleg Magyarország folyóinak fővédvonalain 1613 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség. Harmadfokú a készültség 89 kilométer hosszon, a Tisza felső szakaszán. Másodfokú árvízvédelmi készültség van 512 kilométer hosszon a Bodrogon, a Krasznán, a Sajón, a Taktán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán és a Berettyó alsó szakaszán. Elsőfokú a készültség 1012 kilométer hosszon a Rábán (Körmendnél), a Zagyva középső szakaszán, a Tisza középső szakaszán, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Tarnán, a Túron, a Berettyó felső szakaszán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.