Közélet

234 településen védekeznek az ár- és belvíz ellen

234 településen védekeznek az ár- és belvíz ellen

2010. december 17., péntek
234 településen védekeznek az ár- és belvíz ellen

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) összesítése szerint pénteken 13 megye 234 településén védekeznek az árvíz illetve a belvíz ellen; eddig 52 embert kellett kitelepíteni.

A főigazgatóság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a védekezésben 1758 ember 339 szivattyúval és 74 munkagéppel vesz részt. A polgári védelmi szakértők koordinálásával tűzoltók, közmunkások, önkormányzati dolgozók, helyi önkéntesek, polgárőrök folyamatosan tisztítják az átereszeket, árkokat, továbbá szivattyúznak. A belvízzel elöntött területek nagysága nem változott, jelenleg 3161 négyzetkilométer, ebből 1700 négyzetkilométer a vetés-szántó. December 16-án közlésük szerint a folyók fővédvonalain 1818 kilométer hosszon volt árvízvédelmi készültség, ez 100 kilométerrel kevesebb a keddi értékhez képest. Harmadfokú árvízvédelmi készültség van 451 kilométer hosszon, a Lónyai-főcsatorna alsó szakaszán, a Tiszán Zalkod és Tiszafüred között, a Bodrogon, valamint a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán. Másodfokú készültség 802 kilométer hosszon van érvényben, a Tiszán Veresmart és Zalkod, valamint Tiszafüred és Doba között, a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körösön, és a Hármas-Körösön. Elsőfokú a készültség 565 kilométernyi szakaszon, a Tiszán Záhony és Veresmart, valamint Doba és Szeged között, a Szamos felső szakaszán, a Zagyván, a Berettyó felső szakaszán, a Kettős-Körösön, valamint a Kis-Balatonon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.