Kultúra

115 éve halt meg a dinamóelv megalkotója

115 éve halt meg a dinamóelv megalkotója

2010. december 13., hétfő
115 éve halt meg a dinamóelv megalkotója

Több mint száz év telt el a világhírű magyar feltaláló és bencés szerzetes, Jedlik Ányos halála óta, találmányaiba azonban a mai napig is úton-útfélen belebotlunk. A szódavíz és a dinamóelv feltalálójának szobrát számos városban, többek közt szegeden a panteonban is megtalálhatjuk.

A feltaláló

Jedlik Ányos István

néven látta meg a napvilágot a szlovákiai Szímő településen 1800 január 11-én. Fiatal korától kezdve érdeklődött a természettudományok iránt, foglalkozott kémiával, elektrokémiával (elemekkel), később elektromosságtanban volt sok alkotása, és kiemelkedőek voltak az optikai kísérletei. Földműves szülők gyermekeként a papi hivatás jelentette az egyetlen felemelkedési lehetőséget, így 17 éves korában szerzetesnek jelentkezett.

Nemzetőr és fizikus

20 évesen a győri líceumban tanult, majd Pesten doktorált, matematikákból, fizikából, filozófiából és történelemből szigorlatozott. A győri gimnáziumban, majd pedig a líceum fizika tanszékén kezdett el tanítani, első találmányai is itt születtek meg. Győr után sokfelé tanít, megfordult a Pozsonyi Királyi Akadémián, tanulmányutakat tesz Ausztriába is, végül a pesti királyi tudományegyetemen bölcsészeti karának fizikai tanszékvezetője lesz a forradalomig. A szabadságharcból ő is ki szerette volna venni a részét, nemzetőrnek állt. Nagyon tevékeny, szorgos embernek tartották, ahol tudott segített. Pest ostroma alatt az egyetemi szertárat az ő segítségével sikerült kimenekíteni az ágyútűzből, jelentős értékeket megóvva. A szabadságharc bukását követően csak német nyelven taníthatott tovább, idejét ekkor tanulmányok írására fordította. Ekkor jelent meg például a Természettan elemei, valamint a Hőtan és a Fénytan című munkái, melyek nagy elismerést váltottak ki az akadémián is. Végül a győri rendházba vonult nyugdíjba, ahol szellemi frissességét megőrizve folytatta a munkáját, amennyire egészsége és a szűk hely engedte. 1895 december 13-án, hosszú és sikeres élet után hunyt el.

Hagyatéka

Tevékeny élete során Jedlik Ányos számos tudományágba ért el jelentős eredményeket. 1826-ban szódavizet állított elő, később az ő tervei alapján épült fel az első szikvízüzem, ami sajnos elég hamar csődbe is ment. Egy korai elektromotort is készített, ami az elektromos hajtású mozdonyok, valamint a mai elektromos autók elődje. A leghíresebb találmányának tartott dinamó működési elvét ő fedezte fel, a jelentőségét azonban nem ismerte föl időben, és 1867-ben

Werner Siemens

és

Charles Wheatstone

nyújtott be rá szabadalmat. A kondenzátorokat összekapcsolt csöves villámfeszítőjét a Bécsi Világkiállításon is bemutatták, ezért a találmányáért a Haladásért éremmel is kitüntették. Emlékét őrzi a szülőfalujában, Szímőn megnyitott Jedlik-múzeum, valamint országszerte több szobor is. A Magyar Szabadalmi Hivatal és vele párhuzamosan a szímői Jedlik Ányos Társaság évente egy alkalommal Jedlik-díjakat oszt ki.

Illés Attila

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.