Egyetem

Veszélybe kerülhet-e a szegedi szuperlézerprojekt?

Veszélybe kerülhet-e a szegedi szuperlézerprojekt?

2010. november 17., szerda
Veszélybe kerülhet-e a szegedi szuperlézerprojekt?

Egyetlen kormányzati aláíráson múlik, megépülhet-e a szegedi Extreme Light Infrastructure (ELI) szuperlézerközpont; mindeddig ugyanis még nem szignálták az uniós pályázat támogatási szerződését, amelyet a kormány szeptember közepére ígért - írja a szerdai Világgazdaság.

Így nincs fedezet arra, hogy elindítsák a közbeszerzést. A kormány

Fónagy János

, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a legapróbb részletek vizsgálata után dönt - írja a lap.

Botka László

, Szeged polgármestere a lapnak elmondta, hogy négy-öt hónap munkára van szükség a pályázat előkészítéséhez. Mivel a benyújtási határidő 2011 márciusa, azonnal alá kellene írni a támogatási szerződést. A projekt az aláírás után 992 millió forintot kaphatna, de az előkészítési fázis hamarosan lezárul. Ez pedig kínos időzavarba hozhatja a pályázó ELI HU Fejlesztés-szervező Kft.-t. A tervezett kutatóközpont ugyanis Szeged, Prága és Bukarest összefogásával épül, és a magyar fél elmaradása már most jelentős a két fővároshoz képest - írja a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.