Kultúra

Vásári ruhába bújt kultúra + FOTÓK

Vásári ruhába bújt kultúra + FOTÓK

2010. november 27., szombat
Vásári ruhába bújt kultúra + FOTÓK
Nemcsak világvárosok kiváltsága, hogy adventi ünnepségeket és vásárokat rendezzenek, immár 11 éve Szeged is bizonyította, képes erre, és egy kis jó hangulatért, színes, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló programokért, értékes kézműves portékákért nem kell feltétlenül Budapestre vagy Bécsbe utazni. Kilencedik alkalommal ad otthont az ország egyik legpatinásabb tere, a Dóm tér a vidéki Magyarország leglátogatottabb adventi ünnepségének, kétszer pedig a Dugonics tér volt a házigazdája. Az egy hónapig tartó karácsonyi vásár szervezője az idén is az Ördögszekér. A cég ügyvezetője, Mocselini Rudolf elmondta, egyik céljuk az volt, hogy hosszú, hideg, téli estéken különböző programokkal közelebb hozzák egymáshoz az embereket, társaságokat, hogy több időt tölthessenek együtt. Ezt a célt szolgálja a tér közepén égő tűz, amelyet körbe lehet állni, melegedni, így biztosítva a meghitt hangulatot egy jóízű beszélgetéshez. A négy hét során közel 200 mázsa fát tüzelnek el. Más nyugat-európai városokban ilyenkor késő éjszakába nyúlóan zajlik az élet, ezt a nyüzsgést, színes kavalkádot szerették volna Szegeden is meghonosítani. A másik cél a cég tevékenységéből fakad: támogatni a hazai kézműves vállalkozásokat, iparművészeket, javítani a piaci helyzetükön, a hamisítatlan kézműves értékeket részesíteni előnyben a távol-keleti és egyéb egzotikusnak mondott giccsözönnel szemben. Arra törekszenek, hogy segítsék a hazai és Kárpát-medencei mesterembereket, aki természetes alapanyagokat használva, a hagyományt tisztelve, ám a praktikumot és esztétikumot is figyelembe véve termékeikkel a korszellemnek is megfelelnek. A gazdasági válság miatt most jobban rászorulnak, mint máskor bármikor. A szegedi adventi ünnepségsorozat eleve hátránnyal indul, hiszen az egy időben zajló, jóval nagyobb és felkapottabb budapesti karácsonyi vásár sok kiállítót elszipkáz, s mivel Magyarországon máshol ez idő tájt nincs ilyen nagyszabású rendezvény, az ügyfélkör is megfeleződik. A fővárosi rendezvény inkább a vásári jelleget preferálja, a kereskedelmi szegmenset helyezi előtérbe, Szeged pedig ezzel szemben inkább a kulturális és társasági oldalát emeli ki és a vásár kézműves jellegét hangsúlyozza.

Bálaszínház - szalmaszék és sátortető

Egyre nagyobb sikerrel fut a közel 100 különböző kulturális programot kínáló Dóm Téri Advent, amelyet immár nemcsak a város lakói látogatnak, hanem a Vajdaságból és Romániából, elsősorban Temesvárról és Aradról is sokan felkeresik. A téren felállított, 200 főt befogadó bálaszínházban zajló kulturális programokról, mesedélutánokról, folk, rock, underground és világzenei koncertekről fényképes beszámoló készül, az eseményeket pedig élőben közvetíti a hangos webtévé (www. domter.hu). Erre az egy hónapra Szeged valóságos eurorégiós központtá válik. Mocselini bízik abban, hogy az idén sokkal többen fognak kilátogatni a térre, mint eddig bármikor. Közvélemény-kutatást terveznek, hogy megtudják, az egy hónap alatt megforduló mintegy 150-200 ezer látogató honnan jött és milyen véleménnyel van a vásárról. Megszólítottunk egy elégedett kiállítót. A hódmezővásárhelyi Majolikagyár 2003-ban végleg bezárt. A gyár műszaki vezetői elhatározták, hogy nem hagyják veszni a sok-sok év alatt felhalmozódott tudást és tapasztalatot, ezért 2004-ben megalapították a Majolika (G)old kerámiagyártó és kereskedő vállalkozást. Elsősorban háztartási kerámiát állítanak elő, de egyre nagyobb teret kap a díszmű kerámia gyártása is. Mónus Andrásnétól megtudtuk, harmadik alkalommal vesznek részt a szegedi vásáron és évről-évre elégedettebbek. Most már ismerik termékeiket, amihez nagyban hozzájárult ez a rendezvény is. „Gyönyörű ez a tér, páratlan hangulata van, ahol el tud tölteni az ember akár egy teljes napot gyönyörködve a szebbnél szebb kézműves portékákban. Jómagam is itt szoktam vásárolni” – újságolja Mónus Andrásné. Érdeklődésünkre termékeikről elmondta, mindegyik kézzel készült egyedi darab, rendkívül tartós, kopásálló, mosogatógépben is mosható, hiszen közel 1000 fokon égették ki a cserepeket. Ezek és a vásárban kiállított egyéb értékteremtő kézműipari termékek szépségükkel és minőségükkel kiválóan illeszkednek bármilyen enteriőrbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.