Bulvár

Uniós védelmet kapott a szegedi paprika + PANORÁMA

Uniós védelmet kapott a szegedi paprika + PANORÁMA

2010. november 3., szerda
Uniós védelmet kapott a szegedi paprika + PANORÁMA

Felvette az Európai Bizottság a "védett származási helyen előállított termékek" (appellations d'origine protégées, AOP) listájára a szegedi paprikát - jelentették be szerdán Brüsszelben.

A "szegedi paprika" kifejezés mellett külön regisztrálták ugyanebben a bejegyzésben a pontosabb meghatározást tartalmazó "szegedi fűszerpaprika-őrlemény" elnevezésű terméket is. A védelem biztosítja, hogy az unióban nem lehet forgalomba hozni szegedi paprika néven olyan terméket, amely nem a megjelölt térségből származik. Az unió által védelemben részesített mezőgazdasági termékek listája a

http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_fr.htm

internetes címen tekinthető meg. A szegedi paprika hosszabb ideje küzdött az eredetvédelem megszerzéséért.

Jaksa Lajos

, az Országos Fűszerpaprika Tanács Egyesület elnöke tavaly januárban egy szegedi konferencián elmondta, a magyar terméknek már nem csak a spanyol paprikával kell megküzdenie a piacon: az olcsó kínai paprika átvette a dél-afrikai, és lassan a dél-amerikai import pozícióját is. A magyar fűszerpaprika-termelés a hetvenes években még több mint 5500 tonna volt évente, a termelés a csúcsidőszakban 14 ezer hektáron történt. 2009-es adatok szerint mindössze ezer hektár volt a termőterület, 2008-ban az országban 1500 tonna fűszerpaprika termett.


Egyetemi Fűvészkert - fűszerpaprika

in

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.