Egyetem

Új műszereket vásárolt a szegedi Gyógyszerésztudományi Kar

Új műszereket vásárolt a szegedi Gyógyszerésztudományi Kar

2010. november 26., péntek
Új műszereket vásárolt a szegedi Gyógyszerésztudományi Kar

Gyógyszerfejlesztéshez kapcsolódó vizsgálatokat tudnak elvégezni azokkal a műszerekkel, melyeket uniós támogatással és az Egis Nyrt. hozzájárulásával vásárolt meg a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara (SZTE GYTK) - közölte Révész Piroska, az SZTE GYTK gyógyszer-technológiai intézetének vezetője pénteken a csongrádi megyeszékhelyen.

Az oktatásban és kutatásban egyaránt használható öt műszer mintegy 190 millió forintba került, az összeg 90 százalékát uniós támogatás fedezte, a 20 millió forintnyi önrészt pedig az Egis Nyrt. biztosította - mondta a professzor az eszközök átadásakor. A berendezésekkel többek között szilárd gyógyszerhatóanyagok vizsgálatát tudják elvégezni. Ellenőrizni tudják például, hogy milyen kapcsolat alakul ki a hatóanyag és a gyógyszerek készítése során használt segédanyagok között, a kémiai térképezés során pedig a gyógyszerek hatóanyag-eloszlását derítik föl. Az egyik eszközzel élő állati vagy emberi bőrszövetben tudják vizsgálni, hogy a különböző krémek hatóanyagai bejutnak-e a mélyebb rétegekbe - közölte az oktató. Egy másik eszköz a gyógyszerek roncsolásmentes vizsgálatára alkalmas, akár a csomagolás megbontása nélkül is ellenőrizni tudják a tabletták összetételét, hatóanyag-tartalmát. Az országban egyedülálló porröntgennel pedig többek között azt tanulmányozzák, miként befolyásolja a termékek minőségét a hőmérséklet és a páratartam változása - magyarázata a professzor. A kar a korszerű berendezéseket az egyetem műszaki és természettudományos képzésének színvonalát javító 6,5 milliárd forintos összköltségvetésű program keretében vásárolta. A projekt részeként hamarosan befejeződik az egyetem központi épületének felújítása, rövidesen átadják a Mérnöki Kar új oktatási tömbjét, s már folyik a Dóm tér laboratóriumainak felújítása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.