Egyetem

Új bolygószületési elmélet: bolygók gázcsomókból

Új bolygószületési elmélet: bolygók gázcsomókból

2010. november 1., hétfő
Új bolygószületési elmélet: bolygók gázcsomókból

Numerikus szimulációkkal sikerült igazolni egy új bolygókeletkezési elmélet létjogosultságát: a modell szerint a nagy méretű kőzetbolygók a formálódó bolygórendszer belseje felé vándorló gázcsomókból születnek – olvasható a hirek.csillagasz.hu cikkében.

A bolygók kialakulásának pontos lefolyását a hosszú évtizedek óta tartó kutatómunka ellenére is számos ponton homály fedi. Saját Naprendszerünk planétáit illetően rendelkezünk jónak tűnő elképzelésekkel, de a részletek itt sem minden esetben teljesen világosak; az eddig megismert, idegen bolygórendszerek ugyanakkor eléggé különböznek a miénktől, így a szakemberek folyamatosan próbálkoznak a modellek fejlesztésével, illetve új lehetőségek keresésével. A jelenleg legelfogadottabb elméletek szerint a kőzetbolygók az ún. összeállásos (akkréciós) folyamat során alakulnak ki: a fiatal csillag körül (úgynevezett protoplanetáris) porkorong szemcséi előbb néhány centiméteres darabokká állnak össze, melyekből néhány kilométeres sziklák, majd bolygóméretű testek lesznek. A látszólag egyszerű folyamat részletei azonban még magyarázatra szorulnak - különösen az, hogyan lesznek a centiméteres darabokból több kilométer átmérőjű sziklák (erre egy lehetséges megoldást jelent, ha a kis "kőzetbolyhok" egy, a csillag körüli korong síkjában lévő, vékony rétegben ülepednek le, és ezen réteg gravitációs instabilitása vezet a nagyobb testek létrejöttéhez). Az új bolygókeletkezési elmélet a protoplanetáris korongok nagyobb tömegűek, mint korábban vélték, és bennük először akár 10 jupitertömeget is elérő gázcsomók alakulnak ki, a központi égitesttől nagy távolságban. Kezdetben hideg, felfúvódott állapotban vannak, belsejükben nem játszódnak le erős hőterjedési folyamatok, így központi régióikban megindul a porszemcsék lassú ülepedése. A "bolygóembriók" a korong anyagával történő kölcsönhatások miatt folyamatosan a rendszer belsőbb tartományai felé vándorolnak; közben külső tartományaik összehúzódnak, de belsejükben kialakul egy fokozatosan növekvő, szilárd mag. Mikor a bolygókezdemények már csak néhány Csillagászati Egységre vannak a csillagtól, külső gázrétegük nagy részét elvesztik - ha ez teljes mértékben végbemegy, akkor nagy méretű kőzetbolygókká ("szuperföldek"), ha csak részben, akkor Jupiter típusú égitestekké válnak. (

Forrás:

hirek.csillagasz.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.