Egyetem

Továbbképzésekkel várnak a Szent-Györgyi Napok

Továbbképzésekkel várnak a Szent-Györgyi Napok

2010. november 18., csütörtök
Továbbképzésekkel várnak a Szent-Györgyi Napok

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Szent-Györgyi Napokat, idén november 16. és 20. között. Az 1990-es évek első felében fogalmazódott meg az a szándék, hogy legyen olyan továbbképző, összefogott rendezvény, mely országos elismertséget tud kivívni.

A Szent-Györgyi Napokat a Szegedi Tudományegyetem három egészségügyi kara - az Általános Orvostudományi (ÁOK), a Gyógyszerésztudományi (GYTK) és a Fogorvostudományi Kar (FOK) -, valamint a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ rendezi. A központi ünnepség egyben posztgraduális képzések fóruma is, az idei programban a regionális kereteket is meghaladó, országos belgyógyászati kötelező szintentartó továbbképző tanfolyam mellett sebészeti, háziorvosi, kardiológiai, fogorvosi és gyógyszerészeti továbbképző kurzusokat is tartanak.

Egy csapatban: három kar és klinikai központ

Petri András

, a Szent-Györgyi Napok szervező bizottságának elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a szegedi rendezvény mára országos rangot vívott ki magának, így Miskolctól Dél-Dunántúlig, Szegedtől Nyugat-Magyarországig elterjedt a híre. A három kar és a klinikai központ központi ünnepségére november 19-én, pénteken kerül sor a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében. Az eseményt az SZTE rektora nyitja meg, majd a három kar dékánja, valamint a klinikai központ elnöke beszámol az elmúlt év eredményeiről. Ezután adják át az intézmények speciális elismeréseit és díjait a kiváló teljesítményt nyújtó szakembereknek - emelte ki

Hajnal Ferenc

, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese. A központi ünnepségen osztják ki az ÁOK és GYTK jubileumi diplomáit is. Délután 15 órától pedig a Szent-Györgyi Napok központi tudományos ülése kerül sorra a Szemészeti Klinika tantermében, a Korányi fasor 10-11. alatt.

A Richter a nőkért

2004 óta rendezi meg a Richter Gedeon a Richter Tudós Klubot, erre idén november 18-án 16 órától kerül sor az SZTE Központi Oktatási Épület tantermében (Dóm tér 13.). A klub célja, hogy neves szakemberek segítségével az érdeklődők számára orvosi, gyógyszerészeti témákban információkat közöljenek, valamint, hogy a Richter tevékenységét közelebbről is megismertessék a hallgatókkal. A klub idei témája a "Tudatos családtervezés a XXI. században". Az előadásokat kiemelten ajánlják ötöd- és hatodéves hallgatók, rezidensképzésen résztvevők, fiatal gyakorló, illetve családorvosok, valamint gyógyszerészek figyelmébe. A Richter a témával fokozottan koncentrál a nőgyógyászatra - mondta el

Vas Ádám

, a gyógyszergyártó vállalat kutatási főtanácsadója. Hangsúlyozta: a Richter már évtizedek óta folytat kutatásokat a nők védelmében, például a fogamzásgátlás területén, a vállalt megvett például egy nőgyógyászati kutatásokat folytató svájci céget is, ez is mutatja, hogy a Richter fő témája, az idegrendszer mellett a nőgyógyászati fejlesztésekre is fókuszál.

Vezető karok

A karok megjelent dékánjai röviden szóltak intézményük jelenlegi helyzetéről. Megjegyzendő mindenekelőtt, hogy mindhárom kar diplomáit EU-szerte elfogadják.

Nagy Katalin

, a FOK dékánja kiemelte, karuk jövőre már négyéves fennállását ünnepli, és minden feltételt megteremtettek, ami az európai szintű képzéshez kell. A négy év alatt 50%-kal növekedett a fogorvostan-hallgatók száma, a felvételi ponthatár pedig tíz ponttal az ÁOK-é felett van. A jövőben szeretnének új épületet az oktatásnak, és a zsúfolt betegellátás megoldására.

Fülöp Ferenc

, a GYTK dékánja elmondta, több mint 500 millió forintot nyertek pályázaton az elkövetkezendő 2-4 éves periódusra, az utóbbi időben a Gyógyszertechnológiai Intézet lehetőségeit fejlesztették. A HVG-rangsorban az ÁOK-t megelőzve első helyen áll a szegedi GYTK az oktatók kiválóságát tekintve. Pénteken egyébként

Csupor Dezső

, a Farmakognóziai Intézet tanársegédje is előadást tart arról, hogy nemrégiben egy kutatásukban hamisított étrendkiegészítőket találtak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.