Közélet

Szegedre is ellátogat a hazánkba érkezett szlovén elnök

Szegedre is ellátogat a hazánkba érkezett szlovén elnök

2010. november 10., szerda
Szegedre is ellátogat a hazánkba érkezett szlovén elnök

Kétnapos hivatalos látogatást kezd ma Budapesten Danilo Türk, a Szlovén Köztársaság elnöke. Az elnök megbeszélést folytat vendéglátójával, Schmitt Pál köztársasági elnökkel, és találkozik Orbán Viktor kormányfővel is.

Látogatásának második napján, csütörtökön

Danilo Türk

a Szegedre utazik, itt a Szegedi Tudományegyetemen díszdoktorrá avatják; a szlovén államfő előadást is tart az egyetem jogi karán.

Schmitt Pál

köztársasági elnök szeptember közepén látogatott Ljubljanába, szlovén partnerével a két ország gazdasági együttműködéséről és nemzeti kisebbségeik helyzetéről tárgyalt. Magyarországon több mint háromezres szlovén, míg a szomszédos országban több mint hatezres magyar kisebbség él. A tárgyalásokon minden bizonnyal hangsúlyos téma lesz Magyarország 2011 első félévében esedékes EU-elnöksége. Ezt a pozíciót Szlovénia 2008 első felében töltötte be. Danilo Türk néhány hete kritizálta Brüsszelt, úgy vélte, az EU megpróbálja ugyan meghatározni a közös külpolitikát, "de törekvése sikertelen". Bírálatának egyik kiváltó oka az volt, hogy Szlovénia nem kapott egyetlen posztot sem az EU külképviseletein. Az államfő kifogásolta, hogy az unió nem mutat kellő érzékenységet az új tagállamokkal szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.