Közélet

Századvég: eddig sokan vesztettek a magánnyugdíjpénztárral

Századvég: eddig sokan vesztettek a magánnyugdíjpénztárral

2010. november 29., hétfő
Századvég: eddig sokan vesztettek a magánnyugdíjpénztárral

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint az a személy, aki a magán-nyugdíjpénztári rendszer indulása, azaz 1998 óta az épp aktuális átlagbér után fizetett járulékot, 10 százalékkal több nyugdíjtőkét halmozhatott volna fel, ha befizetéseit kizárólag magyar állampapírokba fektette volna. Az illető így 214 ezer forinttól esett el - tette közzé a hirado.hu.

A közlemény felidézi, hogy 2006-ban a Világbank értékelte az általa segített nyugdíjreformokat, és rámutatott a partner kormányok hibáira, valamint saját reformkoncepciójuk hiányosságaira. A legfőbb megállapítások között említették a közlemény szerint, hogy túlbecsülték a tőkefedezeti rendszerektől várt gazdasági hasznokat, elsősorban a tőkepiacok fejlesztésének gazdasági növekedésre gyakorolt pozitív hatását. A Századvég összegzése szerint emellett nem nyomatékosították a második pillér állami szabályozásának fontosságát, valamint a nyugdíjrendszer adminisztrációjának hatékony megszervezését. Továbbá nem tudatosult a kormányzatokban, hogy a tőkefedezeti rendszerre való fokozatos áttérés rendkívül fegyelmezett költségvetési politikát igényel. A nyugdíjtőke felhalmozása hiányt okozott az állami nyugdíjrendszerben, ami nem finanszírozható adóssággenerálással. (

Forrás:

hirado.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.