Egészség

Rákgyógyítás: meddig és miként élhetünk tovább?

Rákgyógyítás: meddig és miként élhetünk tovább?

2010. november 29., hétfő
Rákgyógyítás: meddig és miként élhetünk tovább?

Riportok és tudományos ismeretterjesztés a betegmagazin téli kiadásában

Megjelent a Rákgyógyítás magazin 2010. téli kiadása. A rákbetegek 2008 óta negyedévenként megjelenő ingyenes, hirdetésektől mentes országos magazinja 15 ezer példányban jut el a kórházakba és a betegszervezetekhez, de postán is megrendelhető.

A lapnak

David Kerr

, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnöke nyilatkozik, a magazin összeállítást közöl az ország idei legnagyobb onkológiai kongresszusáról, kiemelt témaként veszi sorra a májáttétek kezelésének sebészi, onkológiai, radiológiai lehetőségeit. Rákbetegek vallanak küzdelemről és életörömről, szó esik arról, miként jelezhető előre egy betegség várható kimenetele a statisztikák alapján, s újra terítékre kerülnek olyan tévhitek, amelyek visszatérő dilemmát jelentenek a betegeknek és a családtagoknak. A szív harcol az ésszel, amikor az érzelmekre hatva igyekeznek lobbizni egy terápia mellett – fogalmaz David Kerr, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnöke a Rákgyógyításnak adott interjúban. A brit professzor az onkológiai terápiák hozzáférhetőségéről, az európai esélyegyenlőtlenségekről, a betegszervezetek szerepéről is beszél. Egy rákbetegnek nem lehet azt mondani, hogy várjon türelemmel: a rák nincs tekintettel válságra, nem vár újabb adóévre, nem várja be a gazdaság fellendülését – fogalmazta meg

Bodoky György

, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) kongresszusának elnöke, miért tartja fontosnak, hogy a betegek is kiálljanak a terápiás hozzáférhetőség javításáért és a szűrővizsgálatokért. Összefoglaló olvasható az élet hossza mellett az élet minőségét fókuszba állító tudományos seregszemléről, a lap áttétekről szóló cikksorozatának májáttétekről szóló cikke pedig részletesen és közérthetően tárgyalja a májban jelentkező másodlagos daganatok ellen bevethető orvosi lehetőségeket. Az ápolói cikksorozat folytatásaként főnővérek bevonásával a bennfekvő részlegeken jelentkező kihívásokat taglalja az újság. Ma már nem kell szemfedőt venni annak, akiről kiderül, hogy rákos – kéri ki magának egy mellrákkal küzdő asszony abban a riportban, amely a novemberi országos betegnapról számol be. Bemutatkozik a sorstársak által alapított Újjászületés Rehabilitációs Táncklub, s a lap feleleveníti azoknak a külföldi és hazai asszonyoknak a kiállását is, akik sokat tettek azért, hogy a betegek ne érezzék úgy, hogy szégyenkezniük kell betegségük miatt. A lap tudósít az előadásokról, szót ejtve az étrendnek és az étrend-kiegészítőknek a szerepéről, a betegség örökölhetőségének kérdéseiről, az orvos-beteg kommunikációról. Utóbbiról az előadó

Rohánszky Magda

onkopszichológus azt vallja: a betegen is múlik, miként viszonyul hozzá az orvosa, az önérvényesítő kommunikáció tanulható – például a fővárosi Szent László Kórház Onkológiai Centruma mellett működő Tűzmadár Házban, ahol ingyenes tréningeken túl gyógytornásztól, dietetikustól, szociális segítőtől is kérhető segítség. Azt vallják: a betegnek az onkológiai osztályról kilépve sem szabad elengedni a kezét. Az állandó rovatokban összefoglalót közöl az újság a betegség várható lefolyását jelző mutatókról, a rákkal kapcsolatos tévhitek közül pedig újabbakat vesz össztűz alá a szerkesztőség. Az ingyenes, s hirdetések nélküli Rákgyógyítás magazin elérhető az onkológiai centrumokban és egyre több betegszervezetnél: orvosi rendelőknek, egyesületeknek és magánembereknek egyaránt lehetőségük van a postai megrendelésre, mindössze egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a címére. Betegklubok több lapszámot is igényelhetnek, s a lehetőségekhez képest a kiadó a korábbi lapszámokat is biztosítja. A szerkesztőség azt kéri, hogy a megrendelők pontosan megcímzett, a postákon megvásárolható A/5-ös méretű, zöld színű, súlykorlátozás nélküli válaszborítékot adjanak postára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.